Totoche du Banney: Grootvererver buiten spotlights

De Selle Francais hengst Totoche du Banney is voor velen een onbekende naam, alhoewel hij steeds meer bekendheid begint te krijgen buiten de landsgrenzen van Frankrijk.

Automatische conceptenTotoche du Banney werd gefokt door de schoonvader van Mr. Delforge, eigenaar van Haras du Banney te Luxeuil lès Bains in Frankrijk. Deze mijnheer Gabillot was een fokker in hart en nieren. En Totoche was een hengst naar zijn hart. Hij had een ongelooflijke klik met de jonge hengst en kon hem om die reden dan ook niet verkopen. Totoche liep succesvol zijn verrichtingen bij het Haras Nationaux en werd thuis ingezet voor de fokkerij en de sport. In de regio waar hij staat, de Haut Saone, zijn niet veel fokkers en om een hengst hier aan het dekken te krijgen is dan ook geen gemakkelijke opgave. Toch dekte Totoche redelijk goed, zo’n 60 a 70 merries per jaar.

Hij werd voor de sport opgeleid door niemand minder dan de grote Franse topruiter Eric Navet. Hij en de eigenaren van Totoche waren dol enthousiast over de hengst. “Totoche liet zich altijd heel fijn rijden. Hij was heet genoeg voor het grote werk, maar toch simpel te rijden. In het parcours was hij ook heel makkelijk en licht in de mond. Hij dacht altijd met je mee, aldus Mr. Delforge”. Zijn techniek op de sprong is altijd magnifiek geweest, hij ging vanzelf zitten voor de sprong en basculeerde fenomenaal. Aan vermogen ook geen tekort en zo liep Totoche al heel snel op 1.45 mtr. niveau in Frankrijk.

Zijn ruiter, Eric Navet, had grote verwachtingen van deze hengst, maar helaas gooide een blessure roet in het eten en was zijn toekomst als Internationale Grand-Prix hengst voorbij. Gelukkig herstelde Totoche goed, en ook al was het hoogste niveau niet meer verantwoord, toch presteerde hij nog heel goed op 1,40 en 1,45 mtr. Niveau.

Ook in de fokkerij wist Totoche te overtuigen. Al bediende hij niet altijd de beste merries, hij bracht steevast nakomelingen met een groot potentieel aan springaanleg. Zeker met hoger in het bloed staande merries bracht Totoche veletoppaarden. Ook werden er meer dan 10 zonen goedgekeurd in Frankrijk.

Totoche du Banney bracht een heel aantal nakomelingen die op internationaal niveau opvallend presteerden en veelal voor hoge bedragen verkocht zijn naar het buitenland. Maar ook een aantal goedgekeurde hengsten zoals de SF goedgekeurde Charly du Banney, deze hengst bracht o.a. het internationale springpaard Levantos. Andere directe goedgekeurde zonen van Totoche zijn Ector du Banney, Osiris de Rochetaille, Genial du Banney en Elcosto du Banney die de Internationaal 1,50 mtr springende Kirsch du Banney voortbracht.

Ook via de moederzijde heeft Totoche du Banney verschillende goedgekeurde hengsten voortgebracht zoals: Diamant de Semilly zoon Pacific des Essarts en Apache d’Adriers zoon Louksor d’Tourelle.

Verder bracht Totoche tal van opvallende springpaarden zoals de merrie Cybele des Essarts die nationaal Grand- Prix sprong en de moeder is van de SF goedgekeurde hengst Pacific des Essarts. Alsmede het internationale springpaard Kanouk des Essarts. Andere Grand- Prix presterende nakomelingen van Totoche zijn oa. Helios du banney, Ideale de Bougnon (1,50 mtr.) en Maxime du Morillon.
Ook opvallend zijn de nakomelingen van Totoche die uit volbloed moeders komen.
Een combinatie die zeer lonend blijkt te zijn gezien het feit dat bijv. Impatiens du Pre, die internationaal 1,50 mtr. liep, uit een volle volbloed moeder afstamt. Net als Kerry du Bedon die ook internationaal 1,50 mtr. liep en uit een volbloed moeder stamt.
De afgelopen jaren is Totoche uitgegroeid tot een grootheid in Frankrijk. Hij wordt veel vergeleken met de zijn bijna halfbroer de wereldbekende hengst Narcos II ( v. Fair Play III x Tanael x Foudroyant xx. Totoche du Banney stamt af van Grand Veneur x Fair Play III x Foudroyant xx.

De moeder van Narcos II is Gemini die op haar beurt een dochter is van Il Peut Bergere. Deze Il Peut Bergere is ook de moeder van Lisbeth, en zij is de moeder van Totoche. Beide hengsten zijn dus heel nauw verwant aan elkaar en komen daardoor beide uit SF merrie 39. Niet gek dat beide hengsten met elkaar vergeleken worden. Enig verschil? Jazeker, want Narcos II kreeg heel veel merries te bedienen omdat hij in Normandië, het paardenmekka van Frankrijk, stond en Totoche aan de andere kant van Frankrijk in de Haut Saône waar weinig paardenaktiviteiten zijn. Verschil in kwaliteit is er zeker niet.

Totoche vererft super sportpaarden met een ongelooflijke techniek en karakter. Een werkelijke topvererver. Zelf heeft de huidige eigenaar van Haras du Banney, schoonzoon Mr. Delforge, 13 fokmerries staan waarvan er 9 afstammen van Totoche.

Met deze merries en hun nafok behaalde men talloze topprestaties en ze worden over de hele wereld goed verkocht. De fokkerij van du Banney is groot geworden door één hengst: Totoche Du Banney!

Sinds 2007 is de grote voshengst met pension, hij loopt bij een plaatselijke boer in de wei te genieten van zijn oude dag. Maar voor de fokkers is er nog volop kans om over zijn succesvolle genen te beschikken, want er is nog een aardige voorraad diepvriessperma van hem beschikbaar!

Wij maakten zelf twee keer gebruik van Totoche du Banney. Resultaten waren Riannin Mansolein, haar verhaal verderop in dit magazine, en True Romance Mansolein. Zij staat nog bij ons op stal, maar is verkocht naar Italië.

Larisse Stark-Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *