TB- wat..?

Mijn passie is me bezighouden met de fokkerij.
Ik kan urenlang achter de pc zitten om een bepaalde bloedlijn helemaal uit te pluizen. De meeste mensen zouden dat maar saai vinden, maar ik word er enthousiast van. Zeker als het gaat om vrij onbekende, veelal oude lijnen die niet erg bekend zijn. Samen met mijn voorliefde voor volbloedpaarden, maakt dat ik de zoektocht naar volbloedmerrielijnen geweldig vind.

Deze puzzel is echter wel een hele moeilijke. Want je zou denken dat dit eeuwenoude ras, vertegenwoordigd over de hele wereld, wel aardig wat aandacht krijgt, maar niets is minder waar.

De merrielijnen bij de volbloeden worden aangegeven door TB (Thoroughbred) en dan een nummer. Typ het eens in bij google, dan staat onze site 6 keer op de eerste pagina. Dat komt omdat mijn uitgebreide uitleg en zoektocht naar de fokkwaliteiten van de TB-5 TB-12 en TB-13 uitgebreid uitgelicht worden. Daar schiet ik verder niets mee op, want die tekst heb ik zelf geschreven en dus zal ik daar geen nieuwe informatie in kunnen vinden.

De diverse paardendatabase site’s hebben inmiddels een aardige collectie volbloedlijnen staan, maar dat is nog maar een klein begin. Ik kwam bij de Dalhoeve een Cremello hengst tegen Mc Jonnas. Een bijzondere hengst. Die volgens hun informatie uit de TB-77 komt. Dat is een lijn die ik nog niet eerder ben tegen gekomen en dus ben ik meteen gaan zoeken naar informatie over deze lijn. HorseTelex heeft hem niet staan en met allbreedpedigree kom ik ook niet verder aangezien een groot deel van zijn moederlijn onbekend is. Klopt, dit? of ontbreekt er gewoon informatie?

Maar goed, terug naar de eerste belangrijke pilaar in dit verhaal, de TB-77. Na langdurig zoeken kom ik niet veel verder dan de TB-74. Ook interessant om daar eens in te duiken maar dat is ook niet de lijn die ik nu zoek. Kortom deze zoektocht is pas begonnen. En hier zal ik ook zeker op terug komen.

Nu vraag je je misschien af waarom zou je die lijnen uitzoeken als je met warmbloed paarden fokt, in de spring en dressuurrichting?

Als ik deze vraag ga beantwoorden komt er eigenlijk gelijk een tweede artikel want het is nogal een verhaal. Een tipje van de sluier dan maar?

Oké, bewezen hengsten, bewezen merrielijnen, grote namen internationale faam…..
Dat is wat de meeste pedigree’s populair maakt, bewezen lijnen en informatie. Dat is waar men achteraan loopt. Maar de cirkel wordt kleiner, de spoeling dunner. Een probleem van nu of pas over vele jaren? Vragen die later aanbod zullen komen net als hun antwoorden volgens mijn visie. Vernieuwing nodig? Ja, maar brrrrr….. dat is eng, of toch niet???? Volgende maand de antwoorden, en natuurlijk vele nieuwe vragen….

Larisse Stark-Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *