Succes te koop! Uhm… opvolging gezocht?

Het zal niemand ontgaan zijn: Nederland doet weer waar ze goed in is, nl. goede paarden fokken en verkopen. De afgelopen tijd gingen er veel goede en veelal toppaarden de grens over. Op zich is dat niet opvallend, want Nederland is nu eenmaal een handelsland en je kan niet alles aanhouden, zeker niet als het grote geld lokt en de rekeningen binnenstromen. Dit alles is op zich niet nieuw. Wel opvallend is de nieuwe ontwikkeling rond de sport en dus de paarden.

Afgelopen tijd verloor Nederland Totilas en zo zie je maar weer:succes is zeker wél te koop. Misschien is het niet gemakkelijk om eenpaard van een andere ruiter over te nemen, maar het kan. Iedereen is er al van overtuigd dat de komende kampioenschappen, Europees en Olympisch voor de dressuur aan de neus van de Nederland voorbij zal gaan. Totilas als individu is de torenhoge favoriet en ook met een andere ruiter op zijn rug verwacht niemand van hem te kunnen winnen.

Tja, zo sta je aan de absolute top en zo moeten we met z’n allen een forse stap terugzetten. Het heeft iedereen pijn gedaan deze tophengst te zien vertrekken en extra pijnlijk is het dat hij naar het altijd met Nederland concurrerende Duitsland gaat. Maar goed, succes heeft zijn prijs dat is hiermee wel gebleken. Helaas gaat het grote geld weer vóór de sport en de eer.

Wat ik als interessant gevolg zie is dat Nederland op deze pijnlijke gebeurtenis op een bijzondere manier reageert, niet eerder zag ik dit op zo’n schaal gebeuren, Nederland koopt toppaarden terug!!! Kijk naar Anky van Grunvsen, zij koopt in samenwerking met een aantal andere grote investeerders IPS Upido. Een paard wat klaar is voor het grote werk, en ook in springland zien we dit gebeuren. Verloren we de afgelopen tijd toppers als Rubert R, Tomboy en Okidoki, nu kopen Nederlandse investeerders paarden als Vigaro,nu bekend als Eurocommerce Vigaro, een paard wat klaar is voor de top. Maar ook Verdi die heel goed begint mee te draaien op het hoge niveau, wordt aangekocht door Nederlandse investeerders net als HBC Tamino die al gerenommeerd is op het hoogste niveau. Voor zover ik weet is dit op deze schaal nog niet eerder voorgekomen in Nederland. We hebben natuurlijk een naam hoog te houden, maar dat redt je niet alleen met het fokken van goede paarden, we zullen met z’n allen goed mee moeten draaien in de topsport. En daar heb je nu eenmaal echt goede paarden voor nodig. Na, wat het leek, een leegloop te zijn, koopt Nederland weer eens in, om zo zijn positie te kunnen versterken en hopelijk terug te winnen én behouden…..

Larisse Stark-Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *