Paardrijden: over de inwerking op je paard.

Paardrijden is fantastisch!

Het gevoel wat een paard je geeft tijdens het rijden, het samen bezig zijn, het samen werken , de actie en reactie van ruiter en paard. Voelen hoe het paard onder je beweegt, het lijkt soms wel magie. Ik denk dat dát over het algemeen de reden is dat mensen willen paardrijden.

In de praktijk werkt het vaak anders.

Veel mensen gaan elke dag weer vol goede moed naar hun paard toe, in de hoop dat ultieme gevoel van samenwerking met hun paard te bereiken. Maar hoe vaak komt het niet voor dat het mis gaat? Die fijne afstemming tussen de ruiter en het paard wil maar niet tot stand komen, of erger nog, er is miscommunicatie of ronduit protest. Waar komt dit vandaan? Waarom wil het maar niet werken, waar zit de fout, in het karakter of in begrip/ instemming van het paard? Is de ruiter misschien niet duidelijk,vriendelijk of juist niet streng of kundig genoeg?
Vele vragen volgen in de hoop op een antwoord waar men verder mee kan, verder op weg naar dat fantastische gevoel waar we het allemaal voor doen.

Ik ga jullie helpen in je zoektocht

naar de antwoorden op vragen en problemen. Om je te helpen weer het gevoel te krijgen gelukkig te zijn met je paard en de samenwerking tussen jullie beide. Iedere maand als ons E‐magazine verschijnt zal ik een specifiek rijtechnisch probleem behandelen. Een mini‐ les die je van mij krijgt. Heb je vragen of ben je nieuwsgierig naar wat je kunt bereiken met een live‐les bij mij? Neem dan contact met me op om te informeren naar de mogelijkheden.

Vraag van deze maand:

Wat moet je doen om fijn te kunnen paardrijden?

Het begrip ‘goed en fijn’

paardrijden is natuurlijk erg breed. Wat ik van mijzelf als ruiter verlang tijdens het werken met paarden is simpel : goed paardrijden is naar mijn mening het optimale gevoel van aan de éne kant controle hebben over het lijf en de manier van bewegen van mijn paard en mijzelf, en aan de andere kant het gevoel te hebben dat ik tijdens het rijden mijn paard niet in de weg zit, maar juist optimaal begeleid. Een echte samenwerking om tot een optimaal resultaat te komen. Daarbij is het voor mij altijd van belang te kunnen merken of er vooruitgang is in wat ik doe als ruiter en de reactie daarop van mijn paard.

De instelling die jij als ruiter hebt is van groot belang.

Je kan niet van je paard verwachten dat hij blij is je te zien en fijn met je wilt samenwerken als jij zelf in een rotbui bent, stress hebt of met je hoofd bij hele andere zaken bent. Daarvoor is het paard als wezen te
gevoelig en teveel een spiegel van de mens. Zorg ervoor dat je met een positief gevoel naar je paard gaat, probeer de spanningen van alledag achter je te laten en ga met plezier naar je paard toe. Ook het doel wat je jezelf stelt als je gaat rijden verschilt natuurlijk per dag, maar ook per paard.

Als je aan de slag gaat

met een jong paard zijn je verwachtingen anders dan wanneer je op een verder doorgetraind paard rijdt. Op wat voor soort paard, wat betreft type, mogelijkheden en talenten, je ook stapt, het is van het grootste belang de dingen simpel te houden.

Stel je voor wat je die dag wilt gaan doen,

neem iets makkelijks, bv. werken aan de stelling van het paard in de drie basisgangen. Zet echter dit doel niet al te vast in je hoofd. Je hebt te maken met een levend wezen met een eigen wil en karakter. En dus ook met zijn goede en minder goede dagen. Merk je bv. dat je paard niet veel zin heeft vandaag, zijn dag niet heeft of juist erg opgewonden is door omstandigheden van buitenaf zoals het weer? Pas je doel dan aan, ga iets anders doen waarvan je denkt/weet dat het wel haalbaar is in die situatie.
Het belangrijkste voor je eigen gevoel van gelukkig te zijn met het resultaat van het werken met je paard die dag, is om dat doel te kunnen behalen of in elk geval in de buurt daarvan te komen.

Heb je vooraf geen idee waar je direct aan zou willen werken? Dat is ook geen probleem, ga op een ontspannen manier rustig aan de slag en voel en luister naar wat het paard je die dag te vertellen heeft. Neem uit die informatie een punt om aan te werken en neem er je tijd voor. Houd het simpel en haalbaar.

Waarom geen grote doelen stellen

zoals: ik wil dat mijn paard vandaag goed leert wenden waarbij de stelling en buiging elke keer optimaal zijn? Omdat het een doel is dat je niet in een keer gaat halen. Die teleurstelling die je daarbij zal ervaren werkt door op je paard, het geeft niet alleen jou een naar gevoel maar ook je paard zal daar niet gelukkig van worden. En het vertrouwen in jou, maar ook het zelfvertrouwen van het dier, kunnen schade oplopen. Met als resultaat; mislukking en onvrede en een grote kans op miscommunicatie.

Om vooruitgang te boeken

is het van belang kleine tussenstapjes te nemen die je in één werksessie zou moeten kunnen halen. Het kan dus zijn, als je het punt van stelling en buiging neemt, dat je die dag het gevoel wilt kunnen bereiken dat er vooruitgang in zit. Werk aan die stelling; en als het een paar keer goed is gegaan, is het ook genoeg. Ga er dan de volgende dag mee door. Het stellen van een doel hoeft niet te betekenen dat alles in één keer perfect moet gaan, de samenwerking tussen jou en je paard is het belangrijkste, dat is waar je je voldoening en prestatie uit zult halen. Op die manier kan je van je paard afstappen en zeggen: “goh! ik heb echt lekker gereden vandaag!”

Larisse Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *