IPS Upido visie of geluksvogel?

Het zal niemand zijn ontgaan. Anky heeft een nieuw paard? Gaat hij en zij de hooggespannen verwachting waarmaken? Word dit het nieuwe toppaard waarmee Anky wederom de wereld bewijst de beste te zijn? Het zou zomaar kunnen. Niemand kent dit paard goed. Op 1,5 jarige leeftijd verliet hij Nederland al en nu als opkomende ster is hij terug met voet op geboortegrond.

Als je de video’s op internet bekijkt, zie je meteen dat qua gangwerk en exterieur dit paard op het lijf van Anky geschreven staat. Natuurlijk moet het ook allemaal weer waargemaakt gaan worden en zullen ze de weg naar een eenheid moeten bewandelen, stap voor stap zoals je dat bij elk paard moet doen. Maar van beide kanten hebben ze alles mee, nu nog dat samen krijgen in een in een spectaculaire vorm die eenheid van mens en paard.

Als je naar de bewegingen van IPS Upido kijkt op de video’s dan zie je een paard met een sterk achterbeengebruik, een prachtige voorbeen. De punt van zijn voorvoet wijst zo mooi schuin naar beneden terwijl hij hem vast lijkt te houden in de lucht tot op het laatste moment, een vertraagde ballerina die spelenderwijs haar magie loslaat op het lijf.

In mijn ogen lijkt IPS Upido alles mee te hebben uit te groeien tot een wereldpaard. Wat mij persoonlijk daarbij extra aanspreekt is het interessante feit dat zijn afstamming niet geheel voor de hand ligt. Nou ja, op een rij Ferro, de wat minder bekende hengst Amethyst ( voor een dressuurpaard) en vervolgens de bewezen Pretendent, toch ook een ondergeschoven kindje in de dressuurwereld, lijkt niet helemaal uit de lucht te zijn gegrepen. Maar toch, als je de moederlijn zo eens rustig bekijkt dan kan het niet anders dan dat je ziet dat deze lijn terug gaat op een heel aantal tuigpaarden. Paarden van de oudere stempel. En terwijl dat vele mensen schrik zou aanjagen, moet ik toch bekennen een glimlach op mijn gezicht te hebben. Juist die eigenschappen uit deze herkomst kunnen bijdragen aan het type paard waar men nu naarstig naar zoekt. Misschien maar eens beter dat zo’n herkomst weer eens boven komt drijven!

Zo zie je maar weer dat niet de beste sportpaarden altijd maar uit een bewezen toplijn komen. Met klinkende namen, grootste keuringsresultaten en predicaten. Soms komt een echte “grote”gewoon uit eenweinig zeggende lijn. En het resultaat voor de fokker van IPS Upido? Visie of geluksvogel? Ieder zijn idee, ieder zijn gevoel!

Larisse Stark-Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *