Het verhaal over dekhengst Mcjonnas

Automatische conceptenArtikel geschreven door de eigenaren:
Hoe kom je erbij om te gaan fokken met McJonnas, dat is natuurlijk een goede vraag!
Het is begonnen met een valk die we op stal hadden staan. Adamov hebben we gekocht als jaarling en hij viel toen natuurlijk al op door zijn kleur. Als 3 jarige hebben we hem zadelmak gemaakt en hij bleek een zeer fijn paard onder het zadel te zijn. Hij werd verder getraind en zijn springtechnieken en instelling waren super te noemen, als 5 jarige liep hij al in het M-springen met winstpunten. Er was veel belangstelling voor hem en uiteindelijk is hij verkocht naar Belgie voor de eventing.

foto dekhengst McjonnasDoor zijn kleur en kwaliteiten viel hij op, maar een paard kun je natuurlijk maar 1 keer verkopen… Op dat moment hadden we eigenlijk nog nooit van cremello gehoord. We zijn gaan zoeken op internet naar valkkleurige paarden. Al snel kwamen we erachter dat we deze ook zelf konden fokken met onze eigen merries, erg interessant voor onze fokkerij. Vanaf dat moment zijn we ons hier verder in gaan verdiepen en kwamen we uit bij McJonnas, een warmbloed cremello hengst.
McJonnas fokt veulens met maat en een fijn karakter. Daarnaast zijn het goede bewegers en zijn de nakomelingen van McJonnas allround in te zetten. En dan niet te vergeten de kleur die hij geeft aan zijn nageslacht. McJonnas geeft palomino, valk en smokey black.

Allemaal erg gewilde kleuren. McJonnas in combinatie met een vosmerrie geeft 100% palomino. Als je hem zou combineren met een bruine/zwarte merrie dan heb je kans op palomino, valk of smokey black.
McJonnas is van Tsjechische afkomst. Hij komt uit een geslacht van goede sportpaarden. In de stamboom van McJonnas komen verschillende bloedlijnen samen. Trakhener, volbloed en de gouden kinsky paarden worden samengebracht.

Begin april hebben we onze eerste McJonnas veulens gekregen. McJewel is als eerste geboren, een chique palomino merrie. Haar moeder is
Naradibah B, haar afstamming is; Krokus (Ekstein) x QuelQu’un S.F. x Centaure Du Bois. McJewel is hoogbenig en kan super bewegen. In de omgang erg aanhankelijk net zoals haar halfbroertje die een dag later werd geboren!
McDuke komt uit een Farrington x Ferro moeder. Een stoer valkhengstje wat erg nieuwsgierig is aangelegd en graag even bij je komt kroelen.

Alleen de kleur van een paard moet echter niet het uitgangspunt zijn om te gaan fokken met een cremello. Wij fokken kleur en kwaliteit. Naast de hengstenkeuze kijken wij ook naar de merries die we inzetten voor de fokkerij. We selecteren merries met predikaten en/of merries die gepresteerd hebben in de sport. Daarnaast vinden we het karakter van een paard ook belangrijk. Er wordt tegenwoordig veel gefokt in 1 richting, of helemaal dressuur- of helemaal springgericht. Paarden staan hoog in het bloed en dat hoeft niet per definitie verkeerd te zijn, het kan ook juist een pre zijn.
Een paard moet echter wel hanteerbaar blijven en goed te rijden zijn. Zulke paarden kunnen ook worden gebruikt door de recreatieve ruiter of de ruiter die op concours gaat en een fijn allrounders paard zoekt.

Automatische conceptenOp dit moment heeft de fokkerij voorrang op de sport. McJonnas maakt een goede sprong en heeft 3 zeer correcte gangen, waarvan de galop het meeste opvalt. De nakomelingen van McJonnas worden allround in de sport ingezet. McJonnas staat gestationeerd bij ‘de Dalhoeve’ een EU dekstation. Vanuit Nederland zijn er veel geinteresseerden en komen de aanmeldingen nu binnen. Veel mensen kijken raar naar de ogen van McJonnas, persoonlijk vind ik deze ogen spectaculair, maar dat wordt niet door iedereen gedeeld. Als ze dan te horen krijgen dat ze wel een ‘apart’ kleurtje krijgen en niet de ogen dan lijkt het veel aantrekkelijker te zijn. Daarnaast willen ze graag nakomelingen zien en die kunnen we ze nu presenteren. Voor een impressie neem een kijkje op onze site: www.hs-meijer.nl

McJonnas is beschikbaar via vers gekoeld sperma. De veulens van McJonnas kunnen ingeschreven worden bij verschillende stamboeken.
Achter de schermen wordt eraan gewerkt om McJonnas bij andere stamboeken goedgekeurd te krijgen.
Eind mei verwachten we nog een veulen van McJonnas en tevens hebben we de eerste merries al weer drachtig voor volgend jaar!

Larisse Stark-Engels

2 gedachten over “Het verhaal over dekhengst Mcjonnas”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *