Silexa

Silexa is een lieve en makkelijke fokmerrie. Helaas niet meer geschikt als rijpaard, maar tijdens het vrijspringen heeft ze reeds meermalen bewezen dat ze over veel vermogen beschikt en zeer goede reflexen. Dit fokt ze ook door. Haar 1,5 jarige dochter Brinn Mansolein toont reeds dezelfde kwaliteiten als haar moeder. Silexa is makkelijk in de omgang en altijd duidelijk en goed hengstig!

De KWPN vosmerrie Silexa (1.69 m) komt uit merrielijn 63, fokfamilie 63 en stamt af van Calvados maal Pion Premier. Ze is een echte Calvados om te zien, correct en functioneel gebouwd.
Silexa is een dochter van Filexa die het Ster Preferend predicaat voert. Filexa bracht in combinatie met Amethist het Internationale Grand prix springpaard Karolus die menig overwinning boekte in het 1.60 mtr. Maar dat is niet alles. Ze bracht nog een tweede internationaal 1.60 mtr. springpaard, namelijk Phin Phin's shooting Star die onder Cian O'Conner zijn debuut heeft gemaakt. De volle broer van Silexa, Tilex van Calvados werd uitgebracht in het Z1+9 dressuur.
Filexa is op haar beurt weer een dochter van de Keur Prestatie merrie Ulexa van Premier maal Ulex. Ulexa bracht onder andere het Z2+ 14 dressuurpaard Eurybia, een volle zus van Filexa en het nationale springpaard Olympic Pride. Na Ulexa komt de keur preferente prestatie merrie Ilexa van Ulex maal Ulrich. Deze merrie bracht een aantal opvallende keur en preferente nakomelingen en is de moeder van de KWPN goedgekeurde hengst Olympus die onder andere voor het vrijspringen het cijfer 9 kreeg, net als voor zijn karakter.

Dat deze stam veelzijdige paarden brengt blijkt wel uit het feit dat er niet alleen goede dressuurpaarden uit voortkomen maar ook tal van opvallende springpaarden zoals Sefana, afstammend van Emilion die 1.60 mtr. springt, Red Chilli van Roland Birchler, Porland (v. Corland), Kilian (v. Boreas) in het 1.60 mtr., Olympus (v. Lucky Boy xx afkomstig uit de overgrootmoeder van Silexa) en Olympic Pride (v. Le Mexico afstammend van de merrie Ulexa de grootmoeder van Slexa).
Een andere opvallende hengst uit deze merrielijn is de KWPN en BWP goedgekeurd hengst Bonheur van Lucky Boy xx. Deze hengst sprong zeer succesvol Internationaal op Grand- Prix niveau met hoge klasseringen. Hij werd voor België een belangrijke hengst en bracht vele goed presterende nakomelingen.
Een andere beroemde hengst die afstamt uit merrielijn 63 is Kid Gentleman.


Vererving Silexa:


Calvados STB
keur
UrielNankinFra Diavolo xx
Constellation
Jesabelle de BaugyAscot
Nadine
Gold RoseIbrahimThe Last Orange
Vaillante
Jolie Rose ZHornet xx
Ravissante
Filexa STB
ster pref prest
Pion STBAbgar xx
keur
Abernant xx
Karadja xx
Irma La Douce STB
keur pref prest
Epigoon pref
Verda pref
Ulexa STB
keur
PremierC.Robin des Bois
Mary keur pref
Ilexa STB
keur pref prest
Ulex pref
Desir ster
Vos
Mail Stal Mansolein
KWPN
Merrielijn 63 Fokfamilie 63
46,68%

De vader is: Calvados.

Foto Hengst Calvados nakomeling Uriel x Ibrahim x Hornet xx

De Keur-hengst Calvados is gefokt uit het allerbeste Franse prestatiebloed. Zijn vader Uriel is al jaren het toonaangevende vaderpaard in Frankrijk. Uriel bracht maar liefst meer dan 100 internationale springpaarden! De moeder van Calvados, Goldrose (index 186) werd als drie-jarige exterieur kampioen van Frankrijk. Zij maakte vervolgens van 1972 t/m 1981 deel uit van de Franse equipe en won onder meer de Grote Prijzen van Parijs en Madrid en ze werd tweede in de Grote Prijzen van Lissabon, Barcelona en Hamburg. Haar winsom kwam daarmee op FFrs. 621.000,--!!! De grootmoeder van Calvados, Jolie Rose, had maar liefst zes nakomelingen die in de internationale springsport lopen, All Rose, Dall Rose, Gold Rose, Caline V, Irmino en Joly Jumper. Calvados heeft zelf internationaal gesprongen met Peter Geerink. Zij werden o.a. Reservekampioen van Nederland, winnaar Derby Tjele, 3e GP Drammen, 5e GP Falsterbro, 2e GP Spangenberg, 4e GP Geesteren en winnaar van het hengstenspringen te Den Bosch en 3e in het hengstenspringen van Mechelen.

Calvados is een van de weinige hengsten in het selecte gezelschap van keurhengsten. Hij heeft dit o.a. te danken aan zijn wereldberoemde nakomelingen Royal Future en Macanudo's Deniro. Beide paarden wonnen vele Grand Prix en Wereldbekers. Calvados leverde o.a. de reservekampioen van de IAN-trofee en vele nakomelingen scoorden hoge ogen bij EPTM-merrietesten, IBOP¹s en veulenveilingen. Bij de IAN-trofee was Calvados de hengst met de meeste nakomelingen in de finale. In 2003 had Calvados het hoogste percentage stermerries! Ook leverde Calvados de KSS-veiling topper Tadmus (mv. Concorde), die inmiddels is goedgekeurd bij het KWPN. Calvados leverde de winnaar van de VSN-finale 2005.