Spring naar de inhoud

Blog


back button 80% is de nieuwe 7

In mijn laatste blog sprak ik al even over de enorme verbetering van dressuurpaarden en de steeds hoger wordende percentages in de internationale dressuursport. Vandaag wil ik daar nog een stukje verder op in gaan. In de basis-sport is het heel wat als je in je L- M of Z proef 70% of hoger scoort.

Iedereen wil wel over die magische grens van 70% heen, maar toch blijven de meesten haken in de 60%. Dus als je dan eens die 70% grens overschrijdt, voelt het meteen of je voor alles minimaal een 8 hebt gereden! Bewondering alom , wat een prestatie! Of toch niet?
De internationale dressuursport was jaren geleden niet anders. Ook hier was 70+ % de norm en werden er ruiters en amazones olympisch kampioen met dit percentage.
Maar vandaag de dag is het anders. Betere paarden, betere begeleiding, strengere selectie in fokkerij en sport. Het resulteert in nieuwe normen en standaards. Want nu is 80% scoren in de internationale sport heel gewoon. Maar ook in de competities voor jonge dressuurpaarden zoals de Pavo-cup en de selecties voor het WK in Ermelo is dit de nieuwe norm aan het worden. Sterker nog: 80% is de nieuwe 7!!

Wil je mee doen met de grote dames en heren dan is minimaal 80% de absolute norm, het is alsof je bij het behalen van die score wordt beloond door op alle onderdelen een 7 te behalen. Want je moet toch minimaal een ruime voldoende hebben wil je op een podium staan? Charlotte Dujardin zet vandaag de dag deze nieuwe norm opnieuw in een ander licht door met haar generale repetitie voor de olympische spelen over de 90% heen te gaan!! Zo zie je maar weer, zelfs nu is 80% niet bijzonder meer. Geen absolute factor voor winst. De normen en percentages blijven verschuiven, verruimen en veranderen. Wat nu als we richting de 95% gaan, wordt dat dan de nieuwe 8?

back button
Blog: Welkom bij de blog van Mansolein. Een blog geschreven door Larisse Stark-Engels over actuele onderwerpen in de paardenwereld, maar ook een nieuwe kijk op fokkerij, sport en trainingszaken!


Heeft u vragen neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Aantal keer gelezen 1532
Copyright © 2004-2018 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.