Spring naar de inhoud

Nieuws


RSS Feed
(1) 2 3 4 ... 510 »
12-4-2018 07:00:00 (4 gelezen)
Op 21 april vindt bij Joop van Uytert de jaarlijkse hengstenshow plaats. Dinja van Liere is het wel gewend om meerdere paarden op een dag voor te stellen. In Heerewaarden presenteert ze vijf hengsten: Deparon, Johnny Cash, Hermes, For Gribaldi en Geniaal.

Achter de eerste vier namen staat ‘altijd’ al de naam van de amazone. Nieuw voor haar is de Vivaldi-zoon Geniaal. Ze traint de grootramige bruine nog maar een paar weken. ‘Annika Roodhart, stalamazone bij Joop, heeft haar rug gebroken. Omdat ik hier toch kom om de andere hengsten te rijden, heb ik Geniaal overgenomen.’

Stoer en gaaf
Dinja is in haar nopjes met de fraai gemodelleerde zevenjarige hengst. ‘Hij is stoer, maar ik reed er zo mee weg. Het is een heel fijn paard, met enorm gave gangen. Ik heb er schik mee! Het is de bedoeling dat ik hem alleen tijdens de show toon en hem zo lang train als nodig is en Annika hem weer kan overnemen. Het gaat gelukkig goed met haar, maar dit soort blessures kost wel even tijd.’

Goede kant op
Geniaal was eveneens een tijdje uit de picture, vanwege een griffelbeenblessure. ‘Begin februari had Annika hem weer opgepakt en het ging weer helemaal de goede kant op. Joop vond het zonde om hem niet onder het zadel te laten zien aan de fokkers’, vertelt Dinja. Ze toonde de hengst gisteren ook al op de show bij De Radstake in Heelweg. ‘Hij was super!’, aldus de amazone.

Hengstencompetitie
Het fokproduct van de familie Traa uit Maren-Kessel gooide hoge ogen in de hengstencompetitie onder Marieke van der Putten (foto). Hun laatste wedstrijd was in januari vorig jaar bij de zesjarigen (klasse M). Toen eindigde het duo als vijfde met 84 punten, met hoge cijfers voor onder andere de krachtige en ruime draf en galop. Toen de amazone vertrok naar RS2 Dressage een jaar geleden, nam Glock-collega Hans Peter Minderhoud de teugels over.

Tweede bezichtingszonen
Omdat de hengst last kreeg van een vervelende blessure aan het griffelbeentje, ging hij terug naar dekstation Joop van Uytert. Geniaal doet het goed in de fokkerij; uit zijn eerste jaargang brachten Kanjer TC (mv. Gouverneur) en Kensington F (mv. Armani) tot de tweede bezichtiging.

Bron: Hoefslag
11-4-2018 06:50:00 (3 gelezen)
Volgende week vrijdag worden de driejarige Gelderse hengsten aangeleverd voor het KWPN verrichtingsonderzoek. Onder hen vanzelfsprekend ook kampioenshengst Karolus Magnus (v Habanna).

Karolus Magnus werd gefokt door Dressuurstal Rutten in het Limburgse Hunsel, waar ook vader Habanna geboren werd. ‘Daar ben ik best een beetje trots op,’ vertelde Bert Rutten in februari nadat zijn hengst tot kampioen werd uitgeroepen. ‘Een aangewezen hengst van onze eigen goedgekeurde hengst.’

Mocht de vos na het verrichtingsonderzoek ook worden goedgekeurd, wacht hem een carrière in de dressuurring. ‘Ik hoop dat het gaat zoals ik verwacht en wellicht nog een beetje meer.’

Kardieno
De tweede Gelderse hengst die volgende week tijdelijk naar Ermelo verhuist is Kardieno (v Dante Weltino). Vrijdagmiddag om 13.00 uur start de zadelpresentatie, waarna de klinische keuring volgt. Als die ook in orde is, mogen de hengsten beginnen aan het 35 dagen durende verrichtingsonderzoek.

Het examen van de Gelderse hengsten is tegelijk met die van de rijpaardhengsten op zaterdag 26 mei. Het verrichtingsonderzoek van de tuigpaard- en rijpaarhengsten is inmiddels in volle gang.

Bron: KWPN / Hoefslag
9-4-2018 06:50:00 (3 gelezen)
De jonge amazone Kim Noordijk heeft tijdens de Van Olst Sales op 30 maart de NRPS-hengst Night or Day gekocht.

Aanleg voor het zware werk
De bonte Night or Day (Negro x Samber) is een opvallende verschijning. De driejarige hengst lijkt ook een heel talentvol dressuurpaard: hij laat veel aanleg voor het zwaardere werk zien. Hij is volgens Van Olst Horses ook een meewerkend paard, dat zich goed laat bewerken.

Dat dressuurtalent heeft Night or Day van geen vreemde. Grootvader Samber, die erom bekend staat de bonte kleur door te geven, liep zelf op Grand Prix-niveau. Overgrootvader Recruut sprong op het hoogste niveau. En in de moederlijn van Night or Day vinden we heel wat GP-paarden en internationale sportpaarden terug.

NRPS-verrichtingsonderzoek en PAVO Cup
Night or Day is onlangs NRPS goedgekeurd. Kim Noordijk laat weten bijzonder blij te zijn met haar nieuwe aanwinst. Ze voegt er wel aan toe dat de hengst deze zomer niet ter dekking zal worden gesteld. Noordijk zal hem in alle rust voorbereiden op het NRPS-verrichtingsonderzoek in het najaar, en op de PAVO Cup 2019.


Bron: Van Olst Horses
6-4-2018 12:40:00 (3 gelezen)
Het verrichtingsonderzoek is ruim twee weken onderweg, inmiddels hebben is het voorjaarsonderzoek beëindigd voor zeshengsten. De overige hengsten pakken de training op het KWPN-centrum voorspoedig op.

De training verloopt in alle rust en er wordt veel aandacht besteed aan de afwisseling van de training. Zo zijn de hengsten bij goed weer met regelmaat in de paddocks te vinden en hebben de springhengsten al enkele sprongen onder de man gemaakt. Binnenkort gaan de hengsten ook kennis maken met het buitenterrein zodra het weer dit toelaat. Deze week vond de eerste beoordeling van de hengsten plaats evenals de zadelpresentatie van de vierjarige hengsten die aangeleverd konden worden voor het verrichtingsonderzoek.

Dressuurhengsten
Woensdag stond de aanlevering van de vierjarige dressuurhengsten op het programma. Alleen de Ravel-zoon Joop! TC (Ravel x Krack C) liet zich onder de eigen ruiter zien. Nadat hij veterinair akkoord is bevonden, is hij begonnen aan het verrichtingsonderzoek.

Twee driejarige dressuurhengsten zijn na overleg met de eigenaren doorgestuurd naar het najaarsverrichtingsonderzoek. Het gaat hierbij om Kameraad (Eye Catcher x Rousseau) en Karachi (Jazz x Totilas). Eerder al beëindigde de hengstencommissie dressuur het verrichtingsonderzoek van Kalisto KL (Expression x San Amour).

Op het moment zijn er nog veertien dressuurhengsten in the running voor het KWPN dekbrevet.

Springhengsten
Dinsdag werden twee vierjarige hengsten door hun eigen ruiter voorgesteld en hebben enkele sprongetjes gemaakt. Vervolgens zijn beide hengsten in orde bevonden door de veterinair en begonnen aan het verrichtingsonderzoek. Het gaat daarbij om Envole Moi (Kraque Boom x Duc du Murier) en Easy Top de Courcel (Type Top du Monteil x Allegreto).

Daarnaast zijn diezelfde dag Karaat ES (Falaise de Muze x Caritano Z) en Global Touch (Global Express x Untouched) in overleg met de eigenaar opgehaald en naar huis gegaan. Gisteren viel ook het doek voor Fellini de la Cense (Vagebond de la Pomme x Quaprice Z) en verliet hij het KWPN-centrum.

Bij de springhengsten lopen er momenteel nog negentien hengsten verrichting.

Bekijk hier welke hengsten er nog deelnemen aan het KWPN verrichtingsonderzoek.

Bron: KWPN/Hoefslag
1-4-2018 12:40:00 (2 gelezen)
De KWPN-goedgekeurde hengst Firestone is vertrokken naar Tsjechië, waar Tereza Hábová plaatsgenomen heeft in het zadel van de inmiddels achtjarige.

Firestone is vanaf veulen al in gezamelijk eigendom van de Tsjechische Hapax en Nederlandse Team Nijhof. Hij heeft Tsjechië in de opfok gestaan en is als tweejarige naar Nederland gekomen, waar hij goedgekeurd is en een begin heeft gemaakt aan zijn sportcarrière.

Firestone in de sport
In 2013 werd Firestone, toen nog onder de naam Fecco, reservekampioen op de KWPN hengstenkeuring in Den Bosch. Datzelfde jaar werd de zwarte hengst na een succesvol najaarsonderzoek goedgekeurd met 82,5 punten. Hij ontving een 8,5 voor onder andere zijn stap, galop en aanleg als dressuurpaard. In de sport werd Firestone uitgebracht in voornamelijk jonge paardencompetities door Joyce Lenaerts, met scores die regelmatig over de 80 punten gingen.

De Johnson-zoon is nu volledig in eigendom van Hapax, dit is ook de reden waarom hij eind 2017 terug verhuisd is naar Tsjechië. ‘Ik ben Firestone kort na aankomst gaan rijden en het is de bedoeling dat ik hem ook ga uitbrengen op wedstrijd,’ legt amazone Tereza Hábová uit. ‘We hebben nog geen specifiek wedstrijdplan met hem, maar dat komt allemaal vanzelf wel. Op de hengstenshow van Hapax hebben wij ons eerste publieke optreden gegeven. Dat ging heel goed, hij was braaf en goed te rijden. Het is nu een kwestie van elkaar beter en beter leren kennen. Ik kijk uit naar wat de toekomst Firestone en mij brengt!’

De combinatie wordt begeleid door Remy Bastings. Hábová traint al jaren bij hem en hij zal de combinatie goed in de gaten houden. Vorig weekend reden de amazone en Firestone voor het eerst samen een clinic bij de Nederlander.

Tsjechische en Nederlandse fokkerij
‘Daarnaast zal hij natuurlijk beschikbaar zijn voor de fokkerij. Het is een paard uit een fantastische lijn, zelf heeft hij een goed exterieur en zijn karakter is geweldig. Hij beweegt super en is heel chique. Dit allemaal maakt hem erg aantrekkelijk en gewild bij de Tsjechische fokkers, gezien er hier nog nooit eerder een dressuurhengst met deze kwaliteit beschikbaar is geweest.’

In Nederland dekte Firestone niet enorm veel, maar toch heeft hij al twee goedgekeurde zonen, waaronder de BWP-kampioen van vorig jaar, Ons Noud. Hij is via zijn voormalige eigenaar, Team Nijhof, nog steeds via diepvriessperma beschikbaar, volgens hun website.

Bron: De Hoefslag
1-4-2018 12:40:00 (2 gelezen)
De twaalfjarige Zangersheide hengst Aganix du Seigneur Z heeft een liesbreuk opgelopen en is hier inmiddels aan geopereerd.

Sportcarrière beëindigende blessure
In 2015 kocht Zangersheide de toen negenjarige hengst aan van Luc Henry en Jos Lansink. Lansink had hoop om aan de top mee te kunnen draaien met draaien met Aganix du Seigneur Z, maar na een succesvolle voorjaar onder de Belgische ruiter, gooide een sportcarrière beëindigende blessure gooide roet in het eten.

Aganix du Seigneur Z in de fokkerij
Zijn oudste nakomelingen zijn nu acht jaar oud en een groot deel loopt inmiddels in de sport. Daarnaast heeft de hengst drie goedgekeurde zonen, waaronder de AES-gekeurde Agana van het Gerendal. Hij liep succesvol op het WK Jonge Dressuurpaarden onder Jil Verheij en is inmiddels verkocht naar Cian O’Connor.

De hengst is enorm populair onder de fokkers, maar zij zullen het aankomende tijd enkel met diepvries sperma moeten doen. Wanneer de hengst later dit seizoen weer vers beschikbaar is brengt de Stoeterij Zangersheide de fokkers via hun website op de hoogte.

Bron: Zangersheide
31-3-2018 12:40:00 (2 gelezen)
Edward Gal nam zaterdag zelf de presentatie van de hengst Glock’s Trafalgar voor zijn rekening tijdens de hengstenshow van Team Nijhof in Geesteren. Niet in het zadel, maar achter de microfoon, terwijl stalruiter Riccardo Sanavio de zesjarige hengst voorstelde.

Gal is zelf ‘nog niet held genoeg’ om de zwarte Totilas-zoon te rijden, gaf hij aan. ‘Maar als ik hem zo zie had ik dat zelf ook wel gekund.’

Gelijkenissen met Totilas
Trafalgar vertoont volgens Gal veel gelijkenissen met zijn beroemde vader. ‘Hij kan al heel veel, al is hij natuurlijk pas zes. Maar hij laat al goede dingen zien. Het heeft tijd nodig, maar ik zie in hem wel een paard voor mij voor de toekomst.’

Daarnaast is Trafalgar ‘bloedmooi’ vindt hij. Gal kon het niet laten om Sanavio, die af en toe zijn handen vol had, ook wat aanwijzingen te geven. Zo liet hij hem aan aantal tempowisselingen rijden terwijl hij uitlegde dat Trafalgar al mooie wissels laat zien. ‘Hij kan een heel goed dressuurpaard worden.’

Hengstencompetitie
Vorig jaar won Marieke van der Putten, toen nog stalruiter bij Glock, met Trafalgar de hengstencompetitie klasse L. De gitzwarte hengst is een kleinzoon van Poetin II -zoals de naam al zegt- een volle zus van miljoenenmerrie Poetin.

Tijdens de finale van de hengstenkeuring kreeg Trafalgar van de jury een 8,5 voor harmonie. ‘Het is echt een superpaard!’ zei Van der Putten toen.

Bron: Hoefslag

Zowel Mirra Mansolein als N-Joy Mansolein stammen beide af van Trafalgar!
30-3-2018 12:30:00 (1 gelezen)
De KWPN hengstenkeuringscommissie dressuur heeft de in Denemarken gefokte Grand Prix-hengst Skovens Rafael voorgedragen voor erkenning. Het Algemeen Bestuur heeft deze voordracht inmiddels geformaliseerd.

Zoon van GLOCK’s Romanov
De veertienjarige Skovens Rafael is een zoon van Blue Hors Romanov die internationaal actief was in de Grand Prix onder de naam Glock’s Romanov met Hans Peter Minderhout. De moeder van de donkere vos is Tazorba, een dochter van dressuurpaardenvererver Don Schufro.

Verder wordt de moederlijn opgebouwd uit een dochter van de Grand Prix-hengst Zorro Z. Zorro Z is een Hannoveraans gefokte zoon van de KWPN-erkende Grosso Z, daarna vervolgt de moederlijn met de merrie Tarifa, een dochter van wederom een dressuurpaarden vererver nl. May Sherif.

Deens Warmbloed
Skovens Rafael is gefokt bij Jens Lund Pedersen en Kirsten Hansen uit Lunderskov. De hengst is goedgekeurd bij het Deens Warmbloed-stamboek en loopt Grand Prix onder zijn eigenaresse Lotte Skjaerbaejk. Skovens Rafael staat in Denemarken op de tweede plaats in de fokwaardeschatting. In 2015 werd Skovens Rafael door het Deens Warmbloed-stamboek uitgeroepen tot elitehengst.

De genoomfokwaarde is 100 met 34% betrouwbaarheid. Skovens Rafael voldoet aan de röntgencriteria van het KWPN.

Bron: KWPN
29-3-2018 12:30:00 (1 gelezen)
De KWPN-hengst Hampshire VDL (v. Arezzo) is verhuurd aan Gransbo Stutteri in Zweden. De voshengst was als driejarige de spraakmaker op de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch en kwam als publiekslieveling op de derde plaats in de kampioenskeuring.

Zijn reflexen en techniek vielen ook in het KWPN-verrichtingsonderzoek weer op en Hampshire werd ingeschreven met 81½ punten. Voor reflexen en rijdbaarheid en instelling kreeg Hampshire een 8½.
Goede prestaties hengstencompetitie

In de hengstencompetitie klasse L eindigde Hampshire als vijfde en afgelopen jaar in de hengstencompetitie klasse M werd hij vierde in De Peelbergen. Hampshire is nu als zesjarige klaar om in de klasse Z-springen te starten en zal in Zweden uitgebracht worden door stalruiter van Gransbo Stutteri Magnus Osterlund.

Op 21 maart liet de hengst zich al zien tijdens een hengstenshow in Zweden. De samenwerking tussen VDL Stud en Gransbo Stutteri bestaat al langer. Ook de door de familie Van de Lageweg gefokte schimmel Gisborne VDL (Zirocco Blud x Goodtimes, uit de stam van VDL Bubalu en VDL Groep Verdi) staat bij hen op stal en werd bij het SWB goedgekeurd. Een aantal VDL-hengsten is middels diepvriessperma beschikbaar via hun stoeterij.

VDL Stud/Hoefslag
29-3-2018 12:30:00 (1 gelezen)
De achttienjarige Carat van Robert Vos is niet meer. ‘Je was de beste’, schreef de ruiter op zijn Facebook. ‘Ik had zoveel goede jaren met jou. Je gaf altijd alles en had een geweldig pensioen verdiend. Maar je bleef maar springen als een SUPERSTER, hoe ouder hoe beter. Ik ben er dankbaar voor dat je zelfs deze laatste afgelopen maand nog kon laten zien.’

De bruine ruin werd op 15 april 2000 geboren bij Bengt Wallin in Zweden, als zoon van de destijds in dat land populaire en goed presterende Cardento VDL. Robert Vos kreeg Carat als jong paard onder het zadel en debuteerde met hem in 2011 op internationaal niveau. Een jaar later was er al een mooie vijfde plaats in de CSI2* Grote Prijs in Mariënheem (1.45m). Vaak was het duo Vos-Carat vooraan te vinden, t/m driesterren niveau, maar ook zijn allereerste viersterren wedstrijd, op Jumping Amsterdam in 2014, leverde meteen een overwinning op.

Ellenlange erelijst
De wedstrijd die volgde, de vijfsterren wereldbekereditie in Bordeaux, kwam Carat drie keer in actie. Alle keren liep hij bij de eerste vijf. De lijst met overwinningen is te lang om op te noemen. Opvallend zijn de prestaties in Amsterdam, waar Carat in 2014, 2015 en 2016 een ereronde aanvoert.

Achttien jaar, maar nog lang niet uitgesprongen. In 2018 liep Carat zes wedstrijden, en op alle zes loopt hij in de prijzen. Hij wint zelfs vier rubrieken. Zijn laatste wedstrijd is die in Herning, ruim twee weken geleden. Daar won hij beide parcoursen, zowel de kwalificatie voor de Grote Prijs, als de Grote Prijs zelf.

Bron: Facebook Robert Vos Sporthorses/Hoefslag

Carat was afkomstig uit Holsteinerstam 4025. Net als onze fokmerries Brianne Mansolein Z en Riannin Mansolein .
Copyright © 2004-2018 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.