Spring naar de inhoud

Nieuws


(1) 2 3 4 ... 541 »
14-7-2016 07:37:08 (27 gelezen)
Het World Equestrian Festival in Aachen is in volle gang. Vandaag won Cian O’Connor het 1.45m, waarmee Cassio Rivetti met Beau Limit (v.No Limit) tweede werd. Gister sprong de KWPN-gekeurde hengst Carrera (v.Larino) met Willem Greve naar een derde plaats.

De eerder door Jelmer Hoekstra gereden Be Gentle prok sport-spr (Ticallux Verte uit Waranda elite IBOP-spr sport-spr prest v.Gentleman, fokker P. Knijnenburg uit Deurne) heeft ook met Cian O’Connor de juiste klik gevonden. In de direct op tijd verreden 1.45m-rubriek op CHIO Aachen pakten ze vanmiddag de overwinning, ten korte van Cassio Rivetti met Beau Limit (No Limit uit Viagra stb sport-spr v.Hors la Loi II, fokker Qurien van Erp uit Boekel).
Gister sprong Willem Greve al naar een mooie derde plaats in de warmingproef (1.45m) met de KWPN-goedgekeurde hengst Carrera (Larino uit Ehrentender ster pref v.Contender, fokker Arend Florijn uit Geesteren). In deze direct op tijd verreden rubriek deed ook de KWPN-goedgekeurde hengst Bacardi VDL (Corland uit Supardi elite v.Kannan, fokker F. van de Linden uit Haaren) goede zaken. Met Janika Sprunger bleef het springkanon foutloos en ze eindigden als twaalfde.

De Prijs Van Europa (1.55m) vandaag kwam op naam van Eric Lamaze en Fine Lady 5 (v.Forsyth). Christian Ahlmann hield goed aansluiting met Taloubet Z (Galoubet A uit Krista elite sport-spr pref prest v.Polydor, fokker Cees Klaver uit Schoorl) en kwam dubbel nul op de vijfde plaats. Harrie Smolders was de beste Nederlander, hij eindigde met Don VHP Z (v.Diamant de Semilly) als achtste, net voor Laura Kraut met Cavalia elite IBOP-spr sport-spr (Vingino uit Whisper ster prest v.Manhattan, fokker H.K.A. van Dijck uit Holthees) die een foutje kreeg op de laatste hindernis in de 18-koppige barrage. Een barragebalkje overkwam ook Bertram Allen met de KWPN-erkende hengst Romanov II (Heartbreaker uit Narzisse ster prest v.Fedor, fokkers Gebroeders Bosch uit Luttenberg).

Bron: JS voor KWPN

Galoubet A vinden we terug in de afstamming van onze twee fokmerries Brinn Mansolein en Cristal Mansolein. Beide merries zijn door ons gefokte en dragen beide het Keur predicaat. Daarnaast is Cristal Mansolein drachtig van Asca Z voor 2017 en Brinn Mansolein van de Franse jonge hengst Captain Semilly ook voor 2017.
14-7-2016 07:34:50 (26 gelezen)
Een icoon is heengegaan. De Gelderse hengst Koss (El Corona uit Erona keur pref prest v.Goudsmid, fokker K.H.J. van Leijden uit Hengelo) is ingeslapen. Eerder dit jaar nam de stoere, bruine hengst al tijdens de Gelderse hengstenshow in Ermelo afscheid van het publiek. Vandaag nam zijn eigenaar Marcel van Bruggen de beslissing om de hengst vanwege gezondheidsredenen te laten gaan.

Stempel gedrukt
Koss was een begrip in de Gelderse wereld. Hij geldt als een zeer invloedrijke hengst die zowel zijn eigen ras en uitstraling als zijn veelzijdigheid doorgeeft. De hengst heeft de afgelopen decennia enorm zijn stempel gedrukt op de Gelderse fokkerij. Onder zijn nakomelingen zijn talloze sportpaarden en keuringskampioenen. De KWPN-hengst werd op 16 juli 1992 geboren in het Gelderse Hengelo in de stallen van Karel van Leijden, als geslaagd resultaat van de gedegen en bevestigde fokkerij van deze bekende fokker. De 1.68m metende bruine hengst is een zoon van de te vroeg overleden El Corona en komt uit de keur preferente prestatiemerrie Erona (v.Goudsmid).

Veelzijdig sportpaard
De in 1995 goedgekeurde hengst begon zijn leven als sportpaard met Christa Larmoyeur. Met zijn indrukwekkende verschijning doorliep hij moeiteloos de klasse Z2. Om de veelzijdigheid van het Gelderse paard te bewijzen stuurde zijn fokker hem, na een dressuurperiode, naar springruiter Bart Bles. Met Bles in het zadel bereikt Koss het M-springen, later wordt hij in het Z-springen uitgebracht.

Nafok
Aan het leven van Koss kwam na 24 jaar een einde, maar hij leeft voort in zijn kinderen. De KWPN-hengsten Parcival (mv. Unitas), Alexandro P (mv. Satelliet) en Wilson (mv.Cabochon) manifesteren zich elk op hun eigen manier in de fokkerij, net als zijn kleinkinderen Vitens en Henkie dat doen. Zijn nakomelingen bewijzen zich op dezelfde manier in de sport. Parcival, Olympic Dream en Villeneuve lieten van zich horen in de Lichte Tour. Maar we zien de kwaliteiten van de Koss-nazaten niet alleen maar tussen de witte hekjes. Zijn nakomelingen vieren ook successen in de spring- en aangespannen sport.

Hoogst haalbare
Tijdens de hengstenkeuring in 2005 wordt imponerende hengst keur verklaard. In 2011 ontvangt zijn zoon Parcival hetzelfde predicaat, met dat gegeven krijgt Koss de hoogst haalbare onderscheiding voor een dekhengst en gaat hij als preferente hengst door het leven. Met het overlijden van Koss is het Gelders paard één van zijn boegbeelden verloren.

Bron: KWPN
13-7-2016 11:22:43 (27 gelezen)
Ook de net 4 jarige merrie Cristal Mansolein (Kaloubet D'Tourelle uit Wendela A van Manhattan x Pele) werd gekeurd tijdens de stamboekkeuring van het Selle Français in Lure op maandag 11 juli. De jonge Selle Français merrie was nog nooit van huis geweest, maar gedroeg zich samen met haar veulen Cidre Mansolein Z voorbeeldig op transport en vreemd terrein!
De juryleden waren zeer te spreken over Cristal Mansolein "Een correcte en zeer aansprekende merrie" aldus de hoofdjury. Cristal Mansolein liet zich goed zien en bleef braaf opgesteld staan. Ze behaalde meermalen het cijfer 8 voor o.a. haar halsaanzet, bewegingen en de algemene indruk en voor het cijfer Chic. Verder behaalde ze meermalen het cijfer 7,5. Haar gemiddelde cijfer kwam hierdoor uit op een 7,8.
Ook het publiek was duidelijk gecharmeerd van de zwarte merrie. Hierdoor mochten we vele complimenten in ontvangst nemen, maar niet alleen van het publiek, ook de jury was overtuigd van haar kwaliteit en beloonde haar met het predicaat "Excellente" ofwel het Franse equivalent van het Nederlandse predicaat Keur.
Hiermee zijn nu alle zelfgefokte fokmerries van Stal Mansolein direct Keur verklaard op de keuring waarvan één zelf bijna Elite.

Foto Cristal MansoleinFoto Cristal MansoleinFoto Cristal Mansolein13-7-2016 11:11:37 (33 gelezen)
Foto Larisse en DeliosHet concours in Burthecourt Aux Chenes op 25 juni was pas het derde concours van dit jaar voor Larisse en haar Delios . Dus sprake van een goed wedstrijdritme is er niet, ondanks dat Delios dat wel nodig heeft. Maar toch zijn we blij met zijn prestaties in Burthecourt. De eerste start was een Amateur 2 imposée B proef, ofwel een combinatie tussen de L-2 en M-1 in Nederland. Op deze nieuwe locatie had Delios veel last van spanning, wat zich uitte in een ongehoorzaamheid in een hoek en een fout in de contra-galop rechts, maar verder een nette proef. In deze proef eindigden ze als laatste in het klassement met 61,083%.
Maar in de tweede proef was er revanche. De Amateur 3 préliminaire (M-1 / Z-1 niv. in NL) proef verliep beter. Delios had de baan nu al een keer gezien en was daardoor meer ontspannen. Larisse kon een goede proef laten zien wat resulteerde in een eerste plaats met 65,333 %. Vanaf september zal de combinatie weer aan de start komen. Nu wordt er hard gewerkt om de puntjes op de i te zetten om in hogere en moeilijkere proeven uit te gaan komen.


13-7-2016 08:32:47 (115 gelezen)
Op maandag 11 juli werd er in Lure de stamboekkeuring van het Selle Français georganiseerd. Het werd een mooie dag voor Team Mansolein! Ons merrieveulen Cidre Mansolein Z (Hunters Caramole uit Cristal Mansolein van Kaloubet D'Tourelle x Manhattan) was ingeschreven in de veulenrubriek voor buitenlandse veulens. Het was de eerste keer van huis voor het chique vosveulen, maar het dametje gedroeg zich voorbeeldig. Ze liet een mooie presentatie zien. Elegant paradeerde ze door de baan.
De Nationale Selle Français jury was zeer te spreken over dit langgelijnde en correcte veulen en kende dan ook hoge cijfers aan haar toe. Zo kreeg ze 8ten voor haar voorhand, beenwerk en voeten, stand van het beenwerk en voor het cijfer chic ook een dikke 8. Nergens score Cidre Mansolein Z lager dan een 7,5 ! Het gemiddelde eindcijfer kwam daarom uit op een 7,9 en hiermee was zij de beste, en dus winnares, van haar rubriek en behoorde ze tot de top 3 van alle veulens die dag! Een groot succes dus voor Team Mansolein en de allereerste nakomeling van Cristal Mansolein !

Foto Cidre Mansolein Z wint veulenrubriek Selle Français Foto Cidre Mansolein Z wint veulenrubriek Selle Français

11-7-2016 08:58:12 (55 gelezen)
De goedgekeurde dekhengst Shahim des Charmes heeft goed gepresteerd in de cycle libre dressuur, een klasse voor jonge dressuurpaarden in Frankrijk. Onder het zadel van Larisse Stark wist hij een welverdiende premie binnen te slepen tijdens het concours van Burthecourt aux Chenes op 26 juni jl. Tussen de grote KWPN'ers en Duitse dressuurpaarden wist de Shagya Arabier zijn mannetje te staan. Geconcentreerd op zijn amazone zette hij zich 100% in en liep ondanks een foutje gemaakt door Larisse, naar een prachtige score van 65,200% in de finale proef! Hiermee is Shahim des Charmes één van de weinige Shagya Arabieren die zo'n klassering heeft weten te behalen. Een goede prestatie waar zijn eigenaresse en fokker Edda dan ook erg blij mee is! Na de zomer zal de combinatie de overstap maken naar de Amateur klasses, ofwel de reguliere dressuurproeven.

Foto Larisse en Shahim des CharmesFoto Larisse en Shahim des Charmes

11-7-2016 08:39:58 (71 gelezen)
Foto Vivre Mansolein ZVivre Mansolein Z blijft goed presteren in de eventing met zijn jeugdamazone Artemisia. De combinatie kwam uit in Amateur 2 eventing proeven ( M- niveau in Nederland). In het Franse Corlay op 01 mei startten ze in een deelnemersveld van negen starters. Vivre liet een goede dressuurproef zien en was ook in de cross goed op tijd en foutloos. Helaas kregen ze in het springparcours één balk wat er voor zorgde dat ze als vijfde eindigden in het eindklassement van negen. Op 19 juni kwamen ze wederom uit in een Amateur 2 klasse eventing. Ook nu weer een vijfde plaats in het eind klassement wederom door één balk in het springparcours, maar nu van 23 starters!11-7-2016 07:58:38 (59 gelezen)
Foto Atlantis Mansolein ZAtlantis Mansolein (Amiro x Centauer Z) presteert goed dit seizoen. Met zijn jeugdamazone Mathilde komt hij uit in de Cycle Libre 2, proeven die speciaal voor jonge springpaarden zijn. Van de vijf starts de afgelopen weken bleven ze driemaal foutloos! Zowel in Vitteaux op 28 mei, in Miribel op 11 juni als in Amberieux en Dombes wist de combinatie alle balken in de klepels te laten en gingen ze driemaal met een gedeelde eerste plaats huiswaarts!


8-7-2016 07:04:48 (29 gelezen)
Een kleine 100 vierjarigen kwamen vandaag aan de start op CSI Twente. In de eerste ronde gingen de hoogste punten naar de KWPN-goedgekeurde hengst Chapeau TN (v.Clearway) onder Zoï Snels, die uiteindelijk tweede werd. Bij de vijfjarigen won Genua HBC (v.Cantos) met Nick van den Broek.

De beste 25 paarden van de eerste ronde kwamen aan het einde van de middag terug voor de ‘winning round’, welke in een andere ring verreden werd dan het basisparcours. Mede daardoor kwamen niet alle paarden even goed uit de verf in dit beslissende onderdeel, welke werd gejureerd door Henk van den Broek en Pieter Kersten. De hoogste punten gingen naar Hallo Lady (Cassini Gold uit Zeapostara D elite v.Cavalier, fokker H. Nijhof te Wierden) onder Enola Mulder. “Dit paard laat over zijn onbegrensde vermogen geen enkele twijfel bestaan. Ze laat zich goed rijden, lijkt voorzichtig en vertraagde iets in de dubbelsprong. We hebben haar een 8,7 voor het springen gegeven en een 7,9 voor het gaan tussen de hindernissen”, sprak Pieter Kersten. Het verschil in de top van het klassement bleek bijzonder klein. Op één-tiende afstand volgde de KWPN-goedgekeurde hengst Chapeau TN (Clearway uit Vuttion VA v.Quintero, fokker Manfred von Allwoerden) onder Zoï Snels, die in het basisparcours al de hoogste punten had gekregen. In de winning round verdiende hij een 8,3 voor het springen en een 8,6 voor het gaan tussen de hindernissen. “Vanmiddag liet hij al een zeer goede eerste ronde zien. Zijn ruiter rijdt hem met veel controle en het is een paard met veel mogelijkheden. Hij galoppeert goed, met een patent achterbeengebruik. In de tweede ronde was hij iets wisselend op de sprong en leek hij, net als veel anderen, wat last te hebben van het feit dat de vierjarigen op een ander terrein dan de eerste ronde moesten springen. Zonder meer een paard voor de toekomst!”
De derde prijs ging naar Happynes ster EPTM-spr (Eldorado van de Zeshoek uit Cicera elite IBOP-spr v.Cicero Z, fokker H.K. Vruwink-Berenschot uit Winterswijk Miste) onder Tom Brinkman. “Deze merrie springt heel patent, met een goed lichaamsgebruik en is telkens snel boven. Daarbij opent ze achter goed.” Deze merrie scoorde eerder al 78,5 punten in de merrietest en kreeg nu een 8,5 voor het springen en een 8 voor de rijderij. De tussenklassementsleider van de Stal Hendrix-competitie volgde op de vierde plek: de fantastisch rijdbare, met vermogen springende Hunter Fairy (Nabab de Rêve uit Zjuliana Fairy elite EPTM-spr sport-spr v.Nassau, fokker Claudia Vrolijk-Huijzer) onder Kimberley Winsingh, gevolgd door Vido Loca della Marca (v.Vigo d’Arsouilles) met Anoek van der Pluijm op de vijfde plaats. In de top-tien eindigde ook de aangewezen hengst Hummertime (Carembar de Muze uit Killkenney II sport-spr prest v.Concorde, fokker Harrie Vaessen uit Maasbree), die met goede springmanieren en vermogen onder Ellen Zwijnenberg achtste werd.

Op kop van de groep van ruim 90 vijfjarigen kwam Genua HBC prok (Cantos uit Chique HBC elite sport-spr v.Numero Uno, fokker HBC Stal uit Boijl) onder Nick van den Broek. Zij waren de snelste van 13 dubbele nullers. Gentle (v.Baltic VDL ) onder Ivo Busscher werd tweede, net voor de winnaar van de vijfjarigen op Jumping Etten-Leur: Go Eldor (Eldorado van de Zeshoek uit Cherie v.Verdi, fokker Mario Everse uit Waddinxveen) met Geert-Jan Boer. Ook de KWPN-goedgekeurde hengst Golddigger (Querly Elvis uit Wella stb-ext v.Corland, fokker W.A.M. Nijenkamp uit Weerselo) bleef dubbel foutloos en eindigde als elfde met Nikki Nijenkamp.

Bron: JS voor KWPN

Onze merrie Wendela A is drachtig van Chapeau TN !
8-7-2016 07:03:17 (32 gelezen)
Een opvallende combinatie vanavond bij de KNHS Zomer instructie weken in Ermelo. Grand Prix amazone Femke Beljon gaf een clinic met de KWPN goedgekeurde hengst Briljant (Uphill x Darlington) en meldde aan de cursisten dat ze ook deze hengst van de Pretendenthoeve uit gaat brengen. De inmiddels 10-jarige Uphill zoon liep als zevenjarige al Lichte Tour, waarna hij verleased werd naar het buitenland, en voornamelijk als dekhengst werd ingezet. Nu is hij dus weer terug in Nederland en heeft Femke Beljon de training van de bruine op zich genomen.

Goed afgericht
Hoefslag sprak Femke na afloop van de cinic en ze vertelde erg blij te zijn met Briljant. ‘Ik rijd hem nog maar een paar weken, maar het voelt thuis allemaal heel goed aan. Ik wilde eens kijken hoe hij was op ander terrein, en daarom heb ik hem meegenomen naar deze clinic. En dat is heel goed gegaan. Hij is gewoon goed afgericht, heeft een goede basis. Ook al heeft hij de laatste jaren in het buitenland weinig gedaan, je kan er zo weer verder mee. Ik ben ook zeker van plan om hem op niet al te lange termijn op wedstrijd uit te brengen’, vertelt Femke over de hengst die ook beschikbaar is voor de dekdienst bij de Pretendenthoeve het hengstenstation van de familie Van Norel in Wapenveld.

Licht te rijden
Femke rijdt ook de vader van Briljant, Uphill. Ziet ze gelijkenissen? ‘Jazeker’, lacht de amazone. Waarna ze vervolgt: ‘Ze lijken zelfs heel veel op elkaar, dezelfde uitstraling, en het zelfde fijne karakter om mee te werken. En wat ook heel opvallend is, is dat zowel Briljant als Uphill heel licht zijn om te rijden.’ Hoe gaat het met Uphill, verschijnt hij binnenkort al in de ring? ‘Uphill heeft het al heel goed gedaan in de Grand Prix met Diederik. Dus ik wel het echt allemaal voor elkaar hebben, voordat ik de ring in rijd. Daar neem ik de tijd voor. En daar krijg ik, dankzij de familie Van Norel, ook de tijd voor. Hetzelfde geldt voor Winningmood. Een hengst die ik in eerste instantie Lichte tour wil starten, maar die veel aanleg heeft voor het Grand Prix werk, en waar het doel dan ook uiteindelijk op het hoogste niveau ligt.’

Bron: Pretendenthoeve / Hoefslag
Copyright © 2004-2016 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.