Spring naar de inhoud

Nieuws


(1) 2 3 4 ... 513 »
28-8-2015 13:23:13 (7 gelezen)
De Hannoveraner hengst Hoftanz zal verder als ruin door het leven gaan, zo maakte zijn eigenaresse Lone Boegh Henriksen op facebook bekend. De elfjarige zoon van His Highness zal volledig in de sport worden ingezet door Isabel Bache.

Hoftanz werd in 2006 in Oldenburg goedgekeurd en via de veiling in Vechta voor 120.000 euro verkocht aan de Deense Lone Boegh Henriksen. De elegante zwarte werd getraind en uitgebracht door Johannes Westendarp voordat hij in 2009 naar Denemarken vertrok. Daar werd hij gereden door Louise Estrup en Michael Sogaard, met we hij dit jaar als achttiende eindigde in de Grand Prix Special op het Deense kampioenschap. ‘Hij is nogal veel hengst en het is moeilijk voor hem om zich te concentreren. Met Isabel klikt het goed; we kijken er naar uit om hem weer op wedstrijd te zien’, aldus zijn eigenaresse. De Noorse amazone rijdt ook de negenjarige hengst Fürstenball (Fürst Heinrich), die eveneens van Henriksen is. Onlangs schafte zij samen met Paul Schockemöhle de KWPN-gefokte hengst Vitalis (v. Vivaldi) aan.

Er wordt nu eerst sperma van Hoftanz ingevroren bij Schockemöhle; daarna wordt hij gecastreerd. Behalve bij het Hannoveraner en Oldenburger Verband is de hengst ook goedgekeurd voor het Rheinlandse en Westfaler stamboek en bij het DWB in Denemarken.

Bron: Eurodressage/Hoefslag
28-8-2015 13:21:12 (7 gelezen)
Op maandag 24 augustus kwamen de deelnemers aan het NRPS verrichtingsonderzoek naar Ermelo voor de eerste beoordelingsdag. Vrijwel alle kandidaten hebben zich daadwerkelijk aan de verrichtingscommissie getoond en alle aanwezige hengsten hebben aan het gevraagde voldaan.

Aanwezig waren de rijpaardhengsten Formidable (v. Florett As), Sim Gitonga Gold (v. Serano Gold), de hengst met de Beste Draf van 2014 Fideniro (v. Fidertanz), Catocchini (v. Catoki), Classe HS (v. Clarimo), Casandro JVR (v. Charmeur), Bright’s Hero SB (v. Bright Speed), de hengst met de Beste Draf van 2015 Corleone (v. Chinook), Cromwell (v. Carambole), Hiniek (v. Indoctro), Dynamic (v. Dynamo), Hiek’n (v. Falaise de Muze), Diedjee NH (v. Dream Boy), Denzel Washington (v. De Niro), en de onlangs per advieskeuring goedgekeurde driejarige Diëgo x Lord Leatherdale x Almox Prints van Gertjan van Olst.

Dispensatie hadden de hengsten Very Well Semilly (v. Mylord Carthago) en Zeppe Blue (v. Zirocco Blue VDL).
De hengsten Estrello (v. Astrello), Bengtsson VDL (v. Bubalu VDL) en Netzo (v. Negro) staan wel in de catalogus, maar zullen dit jaar niet deelnemen.

Bron: NRPS/Hoefslag
26-8-2015 07:07:39 (11 gelezen)
In de driesterren Grand Prix van Macon en Rockwood Angelstone eindigden de KWPN-ers Appy Cara (v.Guidam) onder Erynn Ballard en de voorheen door Albert Zoer gereden Wollie Bollie (v.Cantos) met Charlotte Barbey, beide met een barragefoutje, in de top-tien. Bovendien won Abunola (v.Numero Uno) het 1.45m.

In de Angelstone Groupby Grand Prix (1.50m) op het CSI3* in het Canadese Rockwood Angelstone ging de overwinning naar Andrew Bourns met Cristobar (v.Cristallo I). Negen combinaties bleven foutloos in het basisparcours, waarvan er zeven ook in de barrage de lei schoon hielden. Erynn Ballard kreeg in de winnende tijd een kostbaar balkje met Appy Cara (Guidam uit Vera Cara sport-spr v.Casco, fokker H.W.M. Hekking uit Raalte), waarmee ze terugzakten naar de negende plek.

Op dit concours won Luis Pedro Biraben het klassieke 1.45m met Abunola stb prok sport-spr (Numero Uno uit Udinola H keur sport-spr v.Voltaire, fokker P.H. van Hees uit Uden). Het Argentijnse duo kreeg de meeste concurrentie van Michelle Vandal met de goed springende elite sport-spr merrie Travola (Baloubet du Rouet uit Maravola keur pref prest v.Nimmerdor, fokker H.L.J. Kessels uit Meerlo). Ian Millar reed zijn Olympische Star Power (Quick Star uit Maxim keur v.Calvados, fokker A.J. Mulderije uit Vorden) naar de vijfde plek, terwijl Leslie Howard zevende werd met Utah (Andiamo uit Petit Pommes D stb prest v.Jus de Pomme, fokker H.K. van Doorn uit Lunteren).

De Franse amazone Dorothee Amar zegevierde op haar thuiswedstrijd in de Macon Grand Prix (1.55m) met Nemo de Belou (v.Elan de la Cour). Ook de Zwitserse Charlotte Barbey behoorde met de voorheen door Albert Zoer gereden Wollie Bollie (Cantos uit Lucinda v.Zuidhorn, fokker B.W. Vrieling uit Groningen) tot de barragekandidaten en eindigde met een vier strafpunten op de achtste plek. Op dit CSI3* won Francois Xavier Boudant het 1.40m voor zevenjarigen met Ditmar (Sydney uit Sinzell VDL v.Ahorn, fokker H. Wilting uit Wachtum) en eindigde Harold Boisset als tweede in het tweefasen 1.35m met Clannad Future (Clinton uit Layla-Future prest sport-spr v.Concorde, fokker S.J.H.M. de Lange-Peters uit Leersum).

Bron: JS voor KWPN

Calvados vinden we terug in de afstamming van onze fokmerrie Brinn Mansolein.
23-8-2015 07:39:20 (18 gelezen)
De Deens-Amerikaanse Grand Prix amazone Charlotte Jorst heeft de KWPN gefokte Vitalis (Vivaldi x D-Day) verkocht aan Paul Schockemöhle. De achtjarige hengst vertrok eerder deze zomer al naar Duitsland. Gefokt door Toon de Crom en w. Verbakel kwam Vitalis als Capriool ter wereld. De vos was in eerste instantie in eigendom van Willeke Bos en Eugene Reesink, die hem in 2009 aanboden op de Westfaler keuring, waar hij tot reservekampioen werd uitgeroepen. Vitalis verscheen ook in de baan tijdens de KWPN hengstenkeuring, maar dit keer werd hij afgewezen. Onder Marieke van der Putten kwam Vitalis aan start tijdens het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden (2012), waar hij een zesde plaats behaalde in de troostfinale. Na een vijfde plek in de Pavo Cup finale vertrok de hengst in september 2012 naar Jorst. In 2013 won de nieuwe combinatie het Amerikaans kampioenschap voor jonge paarden, waarna het duop in 2014 de overstap maakte naar de Lichte Tour. Dit jaar verschenen Jorst en Vitalis nergens aan start. In juli dook hij op in de stallen van Schockemöhle.’

Bron: Hoefslag/Eurodressage
23-8-2015 07:37:47 (18 gelezen)
Nu Totilas definitief niet meer in de ring zal verschijnen en zijn wedstrijdcarrière wegens aanhoudend blessureleed ten einde is, heeft mede-eigenaar Paul Schockemöhle besloten om het dektarief van de Gribaldi-zoon te reduceren. ‘Ja, dat dekgeld moet omlaag. Nu Totilas de afgelopen vijf jaar niet meer zoveel in de schijnwerpers heeft gestaan, nam de belangstelling van fokkers drastisch af. Ik wil hen de mogelijkheid geven om Totilas te gebruiken. Veel mensen konden het bedrag van 8.000 euro niet zomaar neertellen,’ aldus de 70-jarige Schockemöhle. ‘Natuurlijk hoop je altijd op wedstrijdsucces, maar dat kan weleens anders lopen. Ik vind dat je realistisch moet blijven en er ook een punt achter moet kunnen zetten wanneer het nodig is. Ik sta dan ook volledig achter de beslissing om Totilas uit de sport te halen.’

Het is nog niet bekend wat het aangepaste dektarief moet worden, maar vermoedelijk gaat het nog altijd niet om een ‘schijntje’.

Bron: Hoefslag/T-Online
23-8-2015 07:37:10 (15 gelezen)
Loutano, het voormalig toppaard van de Franse amazone Margit Otto-Crepin, is op 27-jarige leeftijd overleden. De Holsteiner hengst stond de laatste jaren van zijn leeftijd ter dekking in Frankrijk. In 1990 werd de, door Marlis Jürgens gefokte Loutano (Landgraf I x Calypso I) uitgeroepen tot reservekampioen van de Holsteiner hengstenkeuring. Een jaar later voltooide hij zijn verrichtingstest in Adelheidsdorf met een derde plaats. Vervolgens kwam hij onder Frauke Stuve uit onder het zadel en eiste het brons op tijdens het bundeschampionate van 1991. In 1994 nam Wolfgang Schade de teugels over en in 1995 stapte Otto-Crepin in het zadel. De amazone bracht Loutano in 1998 voor het eerst uit in een Grand Prix wedstrijd, waarna het duo aan start verscheen in Frankfurt, Neumünster, Den Bosch en Dortmund. Er zijn 219 nakomelingen van Loutano geregistreerd in Duitsland, waarvan acht in de springsport. Twaalf van zijn dochters werden uitgeroepen tot staatspremiemerries en elf zonen ontvingen groen licht voor de dekdienst, waarvan Lorentin I de meest bekende is.

Bron: Hoefslag/Eurodressage
23-8-2015 07:36:27 (15 gelezen)
De mannen van Rob Ehrens hebben opnieuw een wereldprestatie geleverd en dit keer op Europees niveau. In het hol van de Duitse leeuw knalden Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder naar het Europese landengoud! Het zilver was voor thuisland Duitsland, het brons ging naar de Zwitsers die een ongekende opmars vanaf plek dertien op de eerste dag beloond zagen worden. Naast Zwitserland wisten ook Groot-Brittannië en het door Eric van der Vleuten getrainde Spanje een olympische kwalificatie te halen. Nederland was na het succes op het WK al geplaatst net als de Duitsers, de vandaag weggezakte Fransen en de Zweden. In 2016 is het woord aan het Nederlandse dreamteam om in Rio een historische triple te realiseren.

Kapitale fout Deusser
Nadat het kwartet zich gisteren nog ogenschijnlijk moeiteloos naar een voorlopige tweede plaats wist te rijden, stond de boog vandaag opnieuw strak gespannen. Het immense parcours van ontwerper Frank Rothenberger zorgde ervoor dat veel combinaties de opgaven niet zonder kleerscheuren wisten te overbruggen. Zo verslikten diverse deelnemers zich op de optisch moeilijke hindernis 4, de krappe driesprong of de gigantische laatste oxer van maar liefst 1.90m breed.

Maar de mannen van Ehrens behielden de focus. Zoals Jur Vrieling gisteren al zei: ‘We moeten rustig blijven,’ en die gedachtegang betaalde zich vandaag uit. Ondanks dat Oranje steeds vlak na favoriet Duitsland in de baan verscheen, hield Nederland het hoofd koel. Tweevoudig wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (SFN Zenith N.O.P.) beet het spits af met een prachtige gecontroleerde en vloeiend gereden foutloze ronde, waarna Maikel van der Vleuten en een overtuigend springende VDL Groep Verdi TN N.O.P. revanche namen voor de pechfout van gisteren en eveneens het hout boven hielden. Met een minimale voorsprong op Duitsland kon Jur Vrieling als derde ruiter al de klus afmaken. De ruiter zette alles op alles om krachtpatser VDL Zirocco Blue N.O.P. zonder fouten door het parcours te loodsen, maar de tijd bleek op het nippertje de scherprechter. Slechts elfhonderdste van een seconde stond tussen Nederland en het goud in. De strijd was echter nog niet gestreden, want één tijdstrafpunt of balk voor Duitsland zou alsnog het hoogste podium betekenen voor Oranje. Het publiek hield de adem in toen thuiscombinatie en voormalig wereldbekerwinnaars Daniel Deusser en Cornet d’Amour de ring betraden. Als routiniers galoppeerde het duo door het eerste gedeelte van het parcours.. Maar daar was de fout! Een nachtmerrie voor Duitsland en een droom voor Nederland. Na goud op de wereldkampioenschappen en goud in de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup, is er met een eindtotaal van 8.820 strafpunten ook nog eens de EK titel voor ons kleine kikkerlandje!

[b]Drie Nederlanders naar individuele finale[/]b
Hoewel de buit inmiddels binnen was, moesten Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc nog aan de bak om een startbewijs voor de individuele finale van zondag te bemachtigen. In eerste instantie leek de focus daar, maar nadat de machtige schimmel te hoog over het water sprong en daarmee een dure fout maakte, was de concentratie definitief weg en volgden er nog eens twee errors in het parcours. Daar werden ook nog eens twee tijdstrafpunten bij opgeteld en Schröder ligt definitief uit de individuele titelstrijd. Jeroen Dubbeldam staat met 2.68 strafpunten op een voorlopige derde plaats, terwijl we Vrieling op de zesde plek (4.29 strafpunten) terug vinden. Met een dertiende plek (5.85 strafpunten) plaatst ook Maikel van der Vleuten zich voor zondag. Sergio Alvarez Moya (Spanje) en de attente Carlo gaan aan de leiding met 1.47 strafpunten, voor Cassio Rivetti (Oekraïne) en Vivant (2.31 strafpunten).

Bron: Hoefslag
19-8-2015 17:09:06 (19 gelezen)
Topruiter Nick Skelton hangt zijn rijlaarzen nog lang niet aan de wilgen. Zijn kampioenshengst Big Star kampte de afgelopen twee jaar af en aan met blessures, maar nooit dacht zijn ruiter een moment aan stoppen. Sterker nog, hij richt zich op nieuwe, jonge paarden, met het oog op de toekomst. Paarden uit Nederland. Onlangs werd voor hem de veelbelovende vijfjarige KWPN-hengst F-One USA (Toulon x Tangelo van de Zuuthoeve) van eigenarencombinatie Joop van Uytert, Peter Sinnack en Joop Aaldering aangeschaft, en daar het blijft niet bij. De zeer interessant gefokte Untouchable-hengst Untouched staat sinds ongeveer een half jaar bij Skelton. Hij is net als F-One USA aangekocht door diens sponsor Neil Moffitt van Poden Farm (USA).

Untouched: ‘Alles wat goed paard nodig heeft’
Untouched is gefokt door de Duitser Peter Sinnack en Joop Aaldering, uit de merrie Cantate Touch (v. Capitol I), op haar beurt een dochter van Classic Touch, de olympische kampioen van 1992 met Ludger Beerbaum. Skelton startte de achtjarige Westfaalse hengst al in internationale tweesterren wedstrijden in het Britse Harthill en in Chantilly in Frankrijk. De Brit noemt de door Matthijs van Asten opgeleide vos een zeer getalenteerd paard, waarvan hij veel verwacht. ‘Hij is best onervaren voor een achtjarige, maar heeft alles wat je in een goed paard wenst: hij heeft vermogen, is heel scopey en heel voorzichtig. Ik heb hem al in het 1.40-1.45m gestart en dat voelde goed aan. Hij laat zich heel fijn rijden, maar is daarin nog wat groen. Maar ik heb heel veel vertrouwen in hem.’

Nieuwe aanwinst: Cliff
Dan is er nog de jonge Cliff, die Skelton pas een paar weken op stal heeft. De zevenjarige ruin is een nakomeling van Casall uit een Calvaro Z-moeder die werd gefokt door Martien van der Bruggen uit Goirle. Hij is Zangersheide gekeurd, maar werd later gecastreerd. Als vijfjarige kocht een Russische paardenliefhebster hem. Cliff 67, zoals hij officieel bij de FEI geregistreerd staat, werd door de Italiaan André Sakakini uitgebracht in internationale jongepaardenwedstrijden. ‘Ook van Cliff heb ik hoge verwachtingen. Ik ken hem nog niet zo goed als Untouched natuurlijk, maar hij is een veelbelovend paard. Zodra we wat aan elkaar gewend zijn, gaat hij mee op concours.’

‘Big Star in oktober weer in de ring’
Uiteraard zijn we ook zeer benieuwd naar Big Star. Volgens Skelton komt hij langzamerhand weer in vorm. ‘We doen voorzichtig met hem, want we willen voorkomen dat hij te snel weer aan het werk gaat en zich opnieuw blesseert. Eerder zag het er naar uit dat hij eind deze maand weer mee op wedstrijd zou gaan, maar om maar vooral niks te forceren, hebben we zijn rentree uitgesteld tot eind oktober. Hij kan dan mee naar de Sunshine Tour in Florida. Daar zijn fijne concoursen om hem weer rustig op te bouwen in de ring. En ja, uiteraard is het doel om hem in Rio te starten. Daar is zijn hele wedstrijdplanning op afgestemd.’ Big Star blijft de grote ster van de Brit. ‘Zowel F-One USA, Untouched als Cliff zijn veelbelovend. Maar geen enkel paard zal aan Big Star kunnen tippen.’

Bron: Hoefslag

Untouched is afkomstig uit Holsteinerstam 4025. Uit deze lijn komt ook onze fokmerrie Attentia en diens dochter Riannin Mansolein. Van deze twee merries hebben we tal van getalenteerde nakomelingen, die allen sterk presteren in de springsport.
17-8-2015 06:46:45 (29 gelezen)
De laatste merrie van dit seizoen is onlangs ook drachtig bevonden. Onze Ster Voorlopig Keur Prok merrie Vérité afstammend van Democraat uit een Elite Sport merrie van Whinny Jackson maal Ferro, verloor dit jaar helaas haar veulen. Maar kom toch op de valreep nog drachtig bevonden worden van de jonge KWPN hengst Guardian S ( Moorland Bodyguard x Trento B x Juventus).
We hebben veel geloof in Guradian S. Hij vertoont nu al op deze jonge leeftijd, veel talent voor het zware werk en ook zijn bloedopbouw maakt hem
voor ons interessant. We verheugen ons dan ook ten zeerste op de twee veulens van hem volgend jaar. Zowel Vérité als Zonne Fleur zijn beide zeer sterk verervende merries met een top afstamming en veel bewegingskwaliteiten. We hopen natuurlijk dat Vérité nu een gezond veulen zal brengen.
Vérité verwacht haar veulen op 30 mei 2016.

Foto Hengst Guardian SFoto Verite
14-8-2015 14:40:00 (23 gelezen)
De titel bij de vijfjarige dressuurpaarden op de KWPN Kampioenschappen ging vanmiddag naar de ruin Fenix (Vivaldi x Houston) met Emmelie Scholtens. Gisteren behaalde hij al een mooie 91 punten in de halve finale; vandaag liet hij zich wederom van zijn beste kant zien en stond er maar liefst 92 punten op zijn protocol, zodat een dikke overwinning hem niet meer kon ontgaan. Net als in de halve finale mocht Kirsten Brouwer de KWPN-goedgekeurde hengst Ferdeaux (Bordeaux x Ferro) als tweede opstellen.Hij verdiende ook een prachtige cijferlijst, met 89 en 91 punten. Four Legends KS (ex Fellini KS, Wynton x Ferro) met Marieke van der Putten was met 86 en 88 punten goed voor een derde bronzen medaille én aanwijzing voor het KWPN-verrichtingsonderzoek.

Nog eens twee hengsten, Five Star (Amazing Star x Jazz) met Kirsten Brouwer en Franklin (Ampère x Ferro) werden vierde en vijfde met een totaalscore van 174 en 171 punten. De beste merrie was Zhivago-dochter Filegra (mv. Tango) met Gerdine Maree. NRPS-hengst Forty en stalgenoot Ferrero (Rhodium x Olivi), beide met amazone Jennifer Sekrève, zien we gezamenlijk op de zevende plek met 170 punten. De top tien wordt volgemaakt door Fanita (Vivaldi x Havidoff) met Emmelie Scholtens en Flanell (Apache x Don Schufro) met Veronique Roerdink.

‘Fenix heeft het ideale karakter’
Emmelie Scholtens is uiteraard helemaal in haar nopjes met haar kampioenspaard. Vorig jaar eiste Fenix de reservetitel op, achter stalgenootje Fanita, de merrie die dit jaar door haar naar de negende plaats gereden werd. ‘Het was ook echt een heerlijke proef; Fenix ging er helemaal voor. Hij is zo’n supergoed paard! Natuurlijk weten wij zelf hoe hij kan lopen en zijn we overtuigd van zijn kunnen, maar kampioen worden, met zulke concurrenten, dat hadden we op voorhand niet verwacht.’ De elegante bruine is een heel meewerkend paard, zo laat zijn amazone weten. ‘Hij heeft het ideale karakter voor mij. Ik had dit jaar eens geen hengsten te rijden, dat was wel relaxt. Fenix is ook helemaal niet kijkerig, hij maakt het gemakkelijk voor mij om een nette en onbevangen proef te rijden. Het geweldige aan hem is dat hij én een mooie beweger is én daarbij ook heel scherp is. Bij Fanita moet ik wat meer opletten, zij wil nog wel een beetje gluren. Een kwestie van ervaring opdoen.’

Bron: Hoefslag

Onze Tango merrie Zonne Fleur is drachtig van Guardian S.
Copyright © 2004-2014 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.