Spring naar de inhoud

Nieuws


(1) 2 3 4 ... 986 »
27-1-2015 07:32:36 (2 gelezen)
Een opmerkelijke combinatie kwam gisteren in actie op een gewone KNHS-basiswedstrijd in Rhenen: de negentienjarige Olympische hengst van Angelique Hoorn, Blauwendraad’s O’Brien, met de jonge amazone Gitte Bogerd. In de klasse B werden twee oranje linten aan het hoofdstel van O’Brien gehangen, die nog altijd maar één ding in zijn hoofd heeft: naar de overkant. Ruud Bogerd en Joyce Nieborg, fokkers/eigenaren van de hengst en ouders van Gitte, waren twee van de toeschouwers: ‘Gitte is al een aantal jaren succesvol bij de pony’s, waar ze een ervaren C-pony en een paar onervaren beestjes tot het L of M heeft gereden. Ze is nu net zestien geworden en het leek ons en haarzelf dat ze klaar is voor O’Brien. We hadden Angelique (Hoorn, red.) vorige week aan de lijn en die vroeg zich af of het verstandig was, zo’n hengst met dat meisje. Maar het klikt heel goed tussen die twee. O’Brien is natuurlijk super geschoold door Angelique, maar het is nog wel een handvol wat je door zo’n parcours moet loodsen, want hij is fel. Gitte kwam met zó’n smile de ring uit. En wij waren uiteraard ook heel trots!’

Vechtersmentaliteit
In juni 2011 kwam er een einde aan de sportcarrière van de karaktervolle KWPN-hengst van Peter Pan x Goudsmid. Nadat hij eerder al volledig was hersteld van een zware peesblessure en op de weg terug was, ging het opnieuw mis. Amazone Angelique Hoorn besloot in overleg met Bogerd en Nieborg de hengst uit de sport te halen. Vier jaar geleden vertelde ze: ’Ik had aan O’Brien een ongelooflijk fijn paard met een enorme vechtersmentaliteit. Anders was het hem nooit gelukt om zich na afwezigheid van ruim een jaar terug te knokken naar het niveau van landenwedstrijden. Dat is typerend voor deze hengst. Altijd willen meewerken en nooit een fout willen maken. Hij is nu vijftien en herstel is heel goed mogelijk, mede omdat de blessure lang niet zo ernstig is als de blessure die hij in Calgary heeft opgelopen. Toch heb ik besloten een punt achter zijn sportieve loopbaan te zetten en ik hoop dat hij door de Nederlandse paardenfokkers in staat wordt gesteld om heel veel kinderen te verwekken.’

Talent vererft
Van O’Brien lopen diverse veelbelovende nakomelingen in de sport, zoals Hedgewig (ex. Zafira, mv. Elmshorn), Beau Geste (mv. Narcos II), Bionda (mv. Wolfgang) en Dinky Toy (mv. Celano). Ook in de dressuur lopen succesvolle kinderen: Diamo Gold (ex. Well Done, mv. Nevado) wordt door Gerrel Vink in de Lichte Tour gestart. Twee jaar geleden werd zoon Fabries (mv. Amethist) aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar daar werd hij niet aangeboden. De nu vijfjarige hengst is een van de paarden die onder de hamer komt op de Jumping Talent Sale op Jumping Amsterdam. Op het palmares van Blauwendraad’s O’Brien zelf staan naast het NK in 2007 diverse overwinningen in Nations Cups, waaronder die in Aken in 2009. Het duo werd tweede in de Grote Prijs van Geesteren en derde in die van St.Gallen (2009), won de GP van Zuidlaren (2008) en behaalde een geweldige achtste plek op de Olympische Spelen in Bejing in 2008.

Bron: Hoefslag
26-1-2015 07:24:10 (7 gelezen)
Waar Jazz al jarenlang de lijstaanvoerder is bij de fokwaarden dressuur, kan hetzelfde gezegd worden over Heartbreaker (foto) bij het springen. Op het recente overzicht ‘Genetisch profiel & Fokwaarden 2014-2015 KWPN-goedgekeurde en erkende hengsten’ gaat de Nimmerdor-zoon aan kop met een sportfokwaarde van 182 en 96% betrouwbaarheid. In dezelfde lijst van hengsten met 10 of meer nakomelingen in de springsport en een betrouwbaarheid van 90% of hoger volgt zoon Padinus met 161/92%. Een hoge berekende fokwaarde is er ook voor Ustinov 153/91%. Zijn in de fokkerij hoger aangeslagen halfbroer Numero Uno komen we op plek zeventien tegen met een nog altijd hoge fokwaarde van 139/97%. De top vijf wordt compleet gemaakt door Hors la Loi II (152/92%) en Oklund (151/94%).

VDL-hengsten aan kop
De lijst hengsten met een fokwaarde die een betrouwbaarheid heeft tussen de 80 en 90% wordt aangevoerd door Baltic VDL. De Quaprice Z-zoon komt uit op 164/82%. De gehele top vier is afkomstig van de VDL Stud en bestaat verder uit Arezzo VDL (v. Chin Chin, 162/83%), Zavall VDL (v. Casall, 148/81%) en Harley VDL (v. Heartbreaker, 147/86%).
In het overzicht van hengsten met 10 of meer nakomelingen in de sport en een fokwaarde waarvan de betrouwbaarheid lager dan 80% is, gaat Untouchable (v. Hors la Loi II, 152/79%) aan kop, gevolgd door Zambesi (v. Heartbreaker, 149/79%) en Whitaker (v. Clinton, 146/76%).

Andiamo
Bij de hengsten met een berekende fokwaarde op basis van nakomelingen op keuringen/testen en minder dan 10 in de sport heeft regerend Nederlands kampioen bij de zevenjarigen Cidane (v. Heartbreaker, 168/63%) de hoogste fokwaarde. Als we kijken naar de lijst met hengsten waarvan enkel een verwachtingswaarde berekend kon worden op basis van afstamming en eigen prestatie eindigt de twee jaar terug gekeurde Freezing Rain (v. Typhoon S, 169/52%) op plek 1.
Tot slot is er nog het overzicht van de KWPN-erkende hengsten. Traditioneel heeft hier Andiamo de hoogste waarde, al zakt de Animo-zoon van 171 naar 169, met 92% betrouwbaarheid. Hij wordt op de hielen gezeten door twee KWPN-hengsten die in Duitse dienst lopen, te weten Zinedine (v. Guidam, 167/56%) en Plot Blue (166/55%).

Bron: De Hoefslag
26-1-2015 07:22:53 (8 gelezen)
De preferente, inmiddels 24-jarige Jazz (foto, v. Cocktail) blijft ongenaakbaar bovenaan staan op de lijst met berekende fokwaarden dressuur voor alle KWPN gekeurde en erkende hengsten, zo blijkt uit het door het KWPN vrijgegeven overzicht ‘Genetisch profiel & Fokwaarden 2014-2015?.
Op de fokwaardenlijst van hengsten met 10 of meer nakomelingen in de sport en een betrouwbaarheid van 90% of hoger heeft Jazz net als vorig jaar een fokwaarde sport van 196, waarbij de betrouwbaarheid is gestegen van 97 naar 98%. Jazz wordt op gepaste afstand gevolgd door zoon Olivi, met een fokwaarde van 175 en 90% betrouwbaarheid. Contango, de nummer twee van vorig jaar, komt dit keer iets lager uit op 162/92%. Rubiquil (157/90%) houdt vanaf plek vier Gribaldi (155/98%), de nummer één dressuurhengst op de WBFSH wereldranglijst, achter zich. De jongste hengsten op deze lijst zijn de jaargenoten Johnson (v. Jazz, 137/93%) en Vivaldi (v. Krack C, 137/91%) op respectievelijk plek zestien en zeventien.

Hoge fokwaarde Totilas
Als we kijken naar de lijst fokwaarden van hengsten met een betrouwbaarheid tussen 80% en 90% wordt deze aangevoerd door Montecristo (v. El Corona) (150/86%), gevolgd door Wynton (v. Jazz, 148/83%) en Tolando (v. Krack C, 142/83%). Op de lijst met een betrouwbaarheid lager dan 80% gaat Ziësto aan kop. Wel zakt de fokwaarde van de Lancet-zoon van 171 vorig jaar naar 160 dit jaar en 70% betrouwbaarheid. Plek twee is voor Vic (v. Jazz, 160/67%), derde staat Zardando (v. Tango, 159/61%).

In het rijtje hengsten waarvan de fokwaarde is gebaseerd op nakomelingen op keuringen/testen en minder dan tien nakomelingen in de sport heeft Charmeur (v. Florencio) de hoogste fokwaarde van 177/62%. Als we kijken naar hengsten waarvan enkel een verwachtingswaarde is te berekenen op basis van afstamming en eigen prestatie valt op dat Chagall D&R een gigantische verwachtingswaarde van 205 heeft (50% betrouwbaarheid). Zijn vader Jazz en De Niro-moeder leveren hier een grote bijdrage aan. Dezelfde De Niro heeft met 165/77% de een na hoogste fokwaarde bij de KWPN erkende hengsten. Totilas (v. Gribaldi) komt hier het beste uit de bus met 170/55%.

Bron: De Hoefslag

Vérité is drachtig van Johnson.
26-1-2015 07:16:08 (8 gelezen)
De tweede fase van de hengstenkeuring van het Belgisch Warmbloedpaard (BWP) heeft 45 hengsten (41 spring- en vier dressuurhengsten) opgeleverd voor de derde fase. De keuringscommissie onder voorzitterschap van Stefaan De Smet keurde in het Azelhof te Lier 28 BWP-geregistreerde hengsten goed en zeventien hengsten van andere stamboeken, waaronder de dressuurgefokte KWPN-hengsten Hero (v. Johnson) en Heros Begijnhoeve (v. Vivaldi).

Het aanbod tijdens deze editie van de BWP Hengstenkeuring was met 97 hengsten erg groot. Gisteren was de selectie al uitgedund tot 66 jonge hengsten en vandaag volgde aldus de laatste schifting richting de laatste fase onder het zadel, die van 19 t/m 21 maart plaatsvindt in Moorsele. De jury wees uiteindelijk royaal aan, maar kreeg binnen alle kwantiteit ook meer dan genoeg springkwaliteit voorgeschoteld. De driejarige BWP-hengsten (M-jaargang) lieten zich in grote lijnen goed zien. Er was sprake van over het algemeen goed ontwikkelde hengsten, die wisselend in rasuitstraling en hengstenuitdrukking waren. Het kenmerkende Belgische vermogen op de hoge oxer was zeker aanwezig, waarbij het wel opviel dat weinig hengsten echt goed openden van achteren en zich vaak wat vasthielden.

Sterke nafok Diamant
Sterk voor de dag kwam de nafok van Diamant de Semilly en diens zoon Elvis ter Putte. Zo viel Diamant-zoon Matisse de Mariposa (foto, mv. Stakkato) op met zijn verrichting en afstamming. Zijn grootmoeder Adeline (v. Power Light) gaf eerder al Flora de Mariposa, de For Pleasure-dochter die gisteren in Zürich de Grote Prijs won met Pénélope Leprevost. Van Elvis ter Putte werden vier sterke nakomelingen aangewezen, waaronder de vermogende Mithras de Regor (mv. Darco). De nafok van Elvis’ jaargenoot en halfbroer Emerald (v. Diamant de Semilly) viel daarentegen minder in de smaak. Geen van de drie overgebleven Emerald-zonen werd doorverwezen. Positief opvallen bij de jongste BWP-lichting deden wel de twee zonen van Ugano Sitte. Vooral Millais (mv. Chin Chin) liet een complete indruk achter.

Bij de vierjarige BWP-hengsten selecteerde de jury stevig en bleven de opvallende Lionel van Equinta (v. Edjaz van ‘t Merelsnest) en Leandro VG (v. Gitano) over. De laatste toonde zich een complete, imponerende hengst, waar vandaag wel een vraagteken bij de instelling gezet kon worden.

Kannan x Usha
De lichting hengsten van de overige stamboeken maakte het positieve beeld van deze keuring compleet. Misschien wel de meest complete hengst van deze keuring was Hunters Carambole (v. Carenzo). De zeer aansprekende, atletische hengst wist twee dagen achtereen een prima indruk achter te laten. Ook sterk voor de dag kwamen de twee zonen van de Holsteinse nummer één Casall. Zijn schimmelkleurige nakomeling Casillas van de Helle (mv. Corrado I) kon net als gisteren een sterke springverrichting neerzetten, al zou hij daarbij meer lichaamsgebruik mogen tonen.
Ook een opvallende hengst, alleen al vanwege zijn afstamming, is George. Als zoon van nummer één hengst ter wereld Kannan en de merrie Usha van ‘t Roosakker -onder meer moeder van Cella (Ben Maher)- waren de verwachtingen hooggespannen. De koffievos wist deze op de sprong grotendeels in te lossen.

Topmerries
Na deze keuring kunnen we (opnieuw) concluderen dat de Belgische fokkerij de vruchten plukt van jarenlang consequent inzetten op bewezen sport- en fokkerijhengsten. Daar komt bij dat dit beleid zo langzamerhand ook opvallend veel hengsten oplevert die vanuit de moederlijn topsport met zich meebrengen. In de directe of nauw verwante afstamming van diverse getoonde hengsten komen we namen tegen van bekende sport- en fokkerijmerries zoals Flora de Mariposa, Coriana van Klapscheut, Usha van ‘t Roosakker, Sapphire, Querly Chin de Muze, Fragance de Chalus en regerend Nederlands kampioene VDL Groep Eureka.

Bron: Hoefslag

Ook door naar de derde fase is DIEGO MARADONNA 111 Z. Een volle broer van De Flor 111 Z, waar onze Brinn Mansolein over enkele weken haar veulen van verwacht!

20-1-2015 16:33:13 (17 gelezen)
De tienjarige KWPN-hengst Alicante HBC (Casall x Indoctro) is vertrokken naar Amerika. Marc Houtzager heeft de verkoop aan Stoeterij Tal Milstein Stables in België tot stand gebracht.

In 2008 liep de hengst een goede verrichtingstest, met onder andere 8-en voor galop, reflexen, rijdbaarheid/instelling en aanleg als springpaard. Voor vermogen was er zelfs een 8,5, waardoor het totaal op 80 punten uitkwam. De eerste jaargang van Alicante HBC was meteen veelbelovend, met onder andere drie hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, Fabrice (mv. Cantos), Fascinate HBC (mv. Nelson Z) en Fly High Fortuna HBC (mv. Memphis). Zoon Handsome (mv. Guidam) zien we volgende maand in de tweede bezichtiging in Den Bosch.

Alicante HBC werd door Julia Kayser opgeleid in de springsport en kwam zowel nationaal als internationaal uit op CSI2* en CSI3*-niveau. Eind vorig jaar was er nog een zevende plaats in een 1.40m op het CSI2* in Assen en een derde in Roosendaal. Het jaar daarvoor deed de hengst van zich spreken met een zesde plek in de driesterren wedstrijden van Sint-Katelijne-Waver en een zevende in Villach, Treffen.

De voorraad diepvriessperma blijft in handen van de HBC Stal en is ter beschikking voor de fokkerij.

Bron: Persbericht HBC Stal/Hoefslag
Copyright © 2004-2014 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.