Spring naar de inhoud

Nieuws


(1) 2 3 4 ... 562 »
14-10-2017 07:31:57 (11 gelezen)
Vanochtend is de KWPN-erkende hengst Clinton op 24 jarige leeftijd overleden. De in 2009 bij het KWPN erkende hengst schitterde zelf op de Olympische Spelen in Athene en is een leverancier van Grand Prix-springhengsten.

Via de Facebookpagina van Team Nijhof kwam vanochtend het bericht dat de spierwitte hengst is overleden aan de gevolgen van ouderdom. "De koning is niet meer. Vanmorgen is op 24 jarige leeftijd de legendarische hengst Clinton overleden aan de gevolgen van ouderdom. Gelukkig heeft zijn ruiter Dirk Demeersman, die hem wereldberoemd heeft gemaakt, vorige week nog afscheid van hem kunnen nemen. Dirk Demeersman behaalde vele hoogtepunten met deze hengst, waaronder de vierde plaats op de Olympische Spelen van Athene, de tweede prijs in de Grote Prijs van Aken, vierde op het CHIO Rotterdam etc. etc. Clinton stond jaren lang in de top tien van de Worldbreeding Ranking. Hij wordt wereldwijd geroemd om zijn kwaliteiten, mede ook in combinatie met zijn overbuurman Heartbreaker. Clinton is van onschatbare waarde voor de Europese fokkerij, o.a. door de enorme invloed van zijn zonen Cornet Obolensky, Eldorado van de Zeshoek, Zacharov enz."

Geboren in Duitsland
Op 25 februari 1993 zag Clinton het levenslicht bij zijn fokker in Duitsland. In het vroege voorjaar van 1995 kwam Henk Nijhof hem op het pad. Vader Corrado I was veelwinnend onder het zadel van Franke Sloothaak en zijn moeder, de Masetto-dochter Urte, liep zelf ook met succes in de nationale springsport. Grootmoeder Ohra (v.Landgraf I) sprong internationaal onder de naam Olympia met Karsten Huck en Dirk Schröder. Op vijfjarige leeftijd kwam Clinton onder het zadel van Dirk Demeersman, met wie hij tot grote successen is gekomen. Samen namen ze deel aan alle grote mondiale kampioenschappen: het Europees kampioenschap, het wereldkampioenschap en de Olympische Spelen.

Bewezen in fokkerij
Ook in de fokkerij heeft Clinton bewezen zijn mannetje te staan. Bij vele stamboeken zijn zonen van hem goedgekeurd en op de internationale concoursvelden staan met regelmaat Clinton-nakomelingen vooraan. Bij het KWPN zijn vier zonen goedgekeurd: Whitaker (mv.Indoctro), Eldorado van de Zeshoek (mv.Toulon), Zacharov (mv.Lord Z) en de KWPN-erkende Cornet Obolensky (mv.Heartbreaker). Kleinzonen zijn twee bij het KWPN-goedgekeurde hengsten afstammend van de Clinton-zoon Utrillo van de Heffinck. Via Eldorado van de Zeshoek is Clinton grootvader van de KWPN-hengsten Grodino, Grandorado TN en High Way M TN en via Cornet Obolensky z is hij vijfmaal grootvader van een KWPN-hengst namelijk Comme il Faut (erkend), Cohinoor VDL, Humberto ASK, Cornet's Boy en Ibolensky. In totaal zijn er 554 KWPN'ers geregistreerd met Clinton als vader.

Bron: kwpn.nl
14-10-2017 07:30:48 (12 gelezen)
De hengstenkeuringscommissie springen heeft besloten de succesvolle sporthengsten Darry Lou en Lord Sandro DDH te erkennen voor de KWPN fokkerij. Dit houdt in dat de hengsten dezelfde status krijgen als hengsten die KWPN goedgekeurd zijn. Nakomelingen van deze hengsten worden dus rechtstreeks geregistreerd in het veulenboek.

Darry Lou is een interessant gefokte zoon van de keurhengst Tangelo van de Zuuthoeve. De moeder van Darry Lou is Venus, een dochter van Nabab de Reve. Venus spong zelf internationaal in het 1.45. De grootmoeder is niemand minder dan Freelady, beter bekend als Burggravin. De Burggraaf-dochter waarmee Roelof Bril jarenlang succesvol was op het allerhoogste niveau. Ook in de fokkerij weet Burggravin haar stempel te drukken want zij bracht naast Venus nog een 1.60m, drie 1.40m. en een 1.30m. springpaard. Ook Darry Lou is gefokt door Roelof Bril. Als jong paard is Darry Lou verkocht naar Mexico en daar verder opgeleid. De Mexicaan Alberto Aldana heeft Darry Lou tot op Grand prix niveau gereden. Dit jaar werd de 9 jarige voshengst verkocht aan mrs. Wexner, een sponsor van het echtpaar Madden en kwam de hengst onder het zadel van Beezie Madden. Er was direct al succes, o.a. een vijfde plaats in de 5* Grand Prix op Spruce Meadows en ook in Aken presteerde de hengst afgelopen zomer sterk. Tijdens de Nations Cup wedstrijden in Dublin, de door Amerika gewonnen Nations Cup in Calgary en de Longines Nations Cup finale in Barcelona was de combinatie lid van de Amerikaanse equipe. Darry Lou voldoet aan de röntgenologische criteria van het straalbeen en spat en heeft een genoomfokwaarde van 97 met 44% btbh. De fokwaarde sport van Darry Lou is 159 (42%). Zijn stokmaat is 1.68 m. Sperma komt beschikbaar via de VDL Stud in Beers.

Lord Sandro DDH is een 15 jarige vos-zoon van Lordanos. De moeder is Sophie, een dochter van Sandro uit de merrie Gelizia, een dochter van Domino. Lord Sandro DDH is gefokt bij Uwe Neitzeil uit het Duitse Zetel. Bart Bles vormt al langere tijd een combinatie met Lord Sandro DDH. Zij waren succesvol in 5* wedstrijden op 1.60m hoogte. Hoge klasseringen werden behaald in o.a. Hickstead, Helsinki, Oslo en Verona. Ook werd de combinatie meermalen opgesteld in Nations Cup wedstrijden. Nadat de hengst een tijdje uit de sport is geweest vanwege een blessure, kwam de combinatie deze zomer weer heel sterk terug door direct de Grote Prijs van Arnhem te winnen. Lord Sandro DDH voldoet aan de röntgenologische criteria van het straalbeen en spat en heeft een genoomfokwaarde van 98 met 33% btbh. De fokwaarde sport van Lord Sandro DDH is 130 (54% btbh). Zijn stokmaat is 1.68 m. Sperma is beschikbaar bij Dekstation De Havikerwaard in de Steeg.

Bron: kwpn.nl
14-10-2017 07:28:08 (12 gelezen)
Elk jaar beslist het Deense Warmbloedstamboek welke hengsten de elitestatus krijgen. Dit jaar valt die eer te beurt aan slechts een hengst: Blue Hors Don Olymbrio (v. Jazz).

Potentieel voor de sport én de fokkerij
Dat Blue Hors Don Olymbrio nu de elitestatus heeft, heeft hij onder meer te danken aan zijn eigen sportieve prestaties. De hengst loopt sinds januari 2017 onder Daniel Bachmann-Andersen op Grand Prix-niveau. In 2016 waren er al meerdere zeges en plaatsingen in de Prix St-Georges en Intermediaire I op CDI-evenementen.

Maar niet alleen zijn sportieve prestaties zorgden ervoor dat hij nu de elitestatus mag voeren, ook zijn grote potentieel voor de fokkerij speelde mee. Maar liefst vijf van zijn nakomelingen waren gekwalificeerd voor het kampioenschap voor jonge paarden in Herning dit jaar. Hij is ook de vader van drie prijswinnende hengsten uit de eerste veulenjaargang.

Don Olymbrio erkend door KWPN
Blue Hors Don Olymbrio werd in Nederland gefokt, door Jan Lamers uit Oss. Die bracht hem als driejarige voor op de hengstenkeuring. Hij is toen aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar vrijwel direct verkocht naar de Deense stoeterij Blue Hors. Don Olymbrio werd in Denemarken goedgekeurd.

In april 2017 is de hengst, op voordracht van de hengstenkeuringscommissie dressuur, erkend voor de KWPN-fokkerij.

Talent geërfd van voorouders
Dat Don Olymbrio talent heeft, staat buiten kijf. Maar als je naar zijn afstamming kijkt, is dat niet verwonderlijk.

Zijn vader Jazz en Ferro, zijn grootvader aan moeders kant, hebben op het hoogste niveau dressuurwedstrijden gelopen. Jazz is de afgelopen 25 tot 30 jaar wellicht de meest invloedrijke hengst in de Nederlandse fokkerij geweest: het aantal wedstrijdpaarden dat van hem afstamt, is uniek.

Olymbria, de moeder van Don Olymbrio, is een keurpreferente dochter van Ferro. Grootmoeder Kilbria is dan weer een elite preferente merrie van Sultan. Haar moeder Ezabria voert het keurpredikaat en is een volle zus van het Grand Prix-paard Barbria waarmee Imke Schellekens veel internationale successen heeft geboekt.

Bron: Ridehesten.com/ Blue Hors
11-10-2017 15:12:23 (17 gelezen)
Stoeterij Klosterhof heeft bekendgemaakt dat de 24-jarige hengst De Niro (v Donnerhall) is overleden. De Niro was hoefbevangen en is uit zijn lijden verlost.

De Niro kent vele bekende nakomelingen, waaronder ook Glock’s Voice van Edward Gal. Alleen al in Duitsland werden 86 goedgekeurde zonen geregistreerd, waaronder Dancier, Don Deluxe, Desperados en de volle broers Danone I en II.

In 2008 werd hij uitgeroepen tot Hengst van het Jaar bij het Hannoveraner Verband.

WBFSH-ranking
Sinds 2012 staat De Niro bovenaan de WBFSH-ranking dressuurhengsten. Vier van zijn zonen werden goedgekeurd voor de dekdienst bij het KWPN: Voice (mv. Rohdiamant), Son de Niro (mv. Balzflug), Hennesy (mv. Jazz) en George Clooney (mv. Wolkentanz).

Ook zijn kleinzonen Chagall D&R (v. Jazz), Zucchero (v. Depardieu) en Bretton Woods (v. Johnson) verdienden hun dekbrevet bij het KWPN. De Niro zelf werd goedgekeurd bij acht stamboeken.

Dekpensioen
In februari van dit jaar ging De Niro met ‘dekpensioen‘. Hij kon wegens ouderdom niet meer dekken, waardoor er alleen nog gebruik wordt gemaakt van diepvriessperma. Het dekgeld werd daardoor met bijna duizend euro verlaagd.

Dolf-Dietram Keller leidde de zwarte hengst op naar Grand Prix-niveau. In 2006 nam amazone Theresa Wahler de teugels over.

Bron: Stoeterij Klosterhof/ De Hoefslag
11-10-2017 15:11:16 (19 gelezen)
Renate van Vliet heeft haar Jazz-zoon Galaxie (v Jazz) terug op stal. Het afgelopen jaar werd de zwarte KWPN goedgekeurde hengst gereden door Diederik van Silfhout, omdat Van Vliet haar paard ‘optimaal wilde laten voorbereiden en opleiden voor de sport.’

Van Vliet reed de 6-jarige hengst eerst zelf, waaronder op de KWPN Hengstenkeuring en tijdens hengstenshows. De amazone kwam bij Van Silfhout terecht toen ze er ging trainen met Galaxie. ‘Dat klikte super en ik vind Diederik hem fantastisch goed rijden.’

Van Silfhout was met Galaxie onder meer succesvol in de selectiewedstrijden voor het WK Jonge Dressuurpaarden.

Sinds drie weken is Galaxie terug bij Van Vliet. ‘Weer super aan het genieten van hem’, schrijft de amazone op haar Facebookpagina. ‘We gaan ervoor!’

Bron: De Hoefslag

Onze Future merrie Bashira Mansolein is drachtig van de Gibaldi-zoon For Gribaldi. Ze verwacht haar veulen in april 2018.
10-10-2017 07:11:11 (18 gelezen)
Net als bij de springhengsten, lieten ook de dressuurhengsten zich onder de eigen ruiter goed zien en rijden bij de aanlevering van het 50-dagen durende verrichtingsonderzoek.

De hengstenkeuringscommissie accepteerde alle 19 deelnemende dressuurhengsten. Na de aansluitende veterinaire keuring werden er vijf hengsten doorverwezen naar volgende week. Dan kunnen zij opnieuw worden aangeboden voor de veterinaire keuring en kunnen ze, bij groen licht, alsnog instromen. “Met deze 14 hengsten hebben we een mooie uitgangspositie aan het begin van het onderzoek. Er zitten zeker een stel hele fijne hengsten tussen dus we zijn heel benieuwd hoe ze het de komende weken gaan doen hier in Ermelo”, sprak commissievoorzitter Bert Rutten.

Met succes aangeleverd zijn:
- Joyride E.H. (Ampère uit Vidora E.H. elite sport-dres PROK uit Jazz, fokker De Engelse Hoeve uit Grashoek) van V. Petit uit St. Antoni de Vilamajor
- Jaqiedo (Aqiedo uit Oziena ster pref van Jazz, f/g Carla van Manen uit Ingen) van mede-geregistreerden Aris van Manen en Adelinde Cornelissen
- Jupiter (Bon Bravour uit Bukkie keur EPTM-dres van Flemmingh, fokker G. Gijsbers uit Loosbroek) van Joop van Uytert
- Capri’s Jim Beam (Capri Sonne Jr. uit Glowmanda van Hexagon’s Louisville) van fokker Stal Hexagon uit Schore
- Joyrider (Charmeur uit Haddoway keur sport-dres van Hotline) van fokker Aaldering-Van Kempen uit Loosbroek
- Jefferson P (De Niro uit Capri P elite EPTM-dres PROK van Florencio, fokker Pegasus Stables uit Bentelo) van J. Ross uit Aberdeen
- Jewel Star (El Capone uit Smaragd Vrouwe ster sport-dres van Krack C, fokker Y. Bruis uit Bennekom) van Nataliya Bronnikov uit Moskou
- Jacky Ickx Texel (Enzo Ferrari uit Vieta Corieta Texel elite IBOP-dres prest van Jazz) van Wim van der Linde uit De Cocksdorp
- Jumeaux SV (Ferdeaux uit Faradin S elite IBOP-dres PROK van Jazz) van fokker Stal Van de Sande uit Liempde en mede-geregistreerde H.P.M.L. Verspaardonk-van Zon uit Veldhoven
- Ferrero VDB (For Romance uit Dubai Millenium van Don Crusador, fokker Stal De Biebosschen uit Londerzeel) van Nelis uit Peer en Stal van de Sande uit Liempde
- Just Mickey (Lord Leatherdale uit Fivanny ster PROK van Negro, fokker Maatschap Pleyter uit Zalk) van Maya Zaz uit Moskou
- Jaxon (Negro uit Evymorijke elite IBOP-dres sport-dres van Krack C, fokker Familie Schellekens uit Schijndel) van Mark den Teuling
- Justum DBG (Sezuan uit Zara Ilona W elite EPTM-dres sport-dres pref PROK van De Niro) van fokker Abel Slippens uit Erp en mede-geregistreerde Dressuurstal Bax-Goris uit Gendt
- Jerez (Vivaldi uit Kebalia keur pref prest van Ferro, fokker M.A. van de Goor uit Herpen) van Stoeterij Turfhorst uit Wezep

Volgende week mogen deze hengsten opnieuw worden aangeboden bij de veterinair:
- Jironn L (Charmeur uit Durodine L ster EPTM-dres PROK van Rubin Royal) van fokker Jan Lamers uit Oss
- Jakarta (Five Star uit Zonique L.E. elite IBOP-dres sport-dres pref PROK van San Remo, fokkers Thijs Schaap en Saskia Janssens uit Woudrichem) van Mark den Teuling uit Gemonde
- Jarpur (Gandhi uit Doris M van Don Vino, fokker K. Meyer uit Meppen-Apeldorn) van Jan Pieter Dalsem uit Den Hoorn
- James Dean MC (Quasar de Charry uit Lady Libussa van Londonderry, fokker H. Ötting uit Warmsen) van M. Deen-Labee uit Horssen
- Jalabert ASD (Rousseau uit Gucci elite IBOP-dres PROK van Apache, fokker A. Schellekens uit Sprang-Capelle) van Jan Brouwer uit Zevenhuizen

Bron: JS voor KWPN
9-10-2017 15:27:37 (19 gelezen)
Vanmorgen vond de aanlevering plaats van de springhengsten voor het 50-dagen durende najaarsonderzoek. Dertien hengsten kregen groen licht van de hengstenkeuringscommissie en veterinair.

Vanochtend om 8.00 uur verschenen de eerste hengsten in de baan en ze lieten zich stuk voor stuk goed rijden. Aansluitend werden de hengsten door de veterinair bekeken, en die had alleen bij de Farfan M-zoon Jonkheer de Span (mv.Calvin Z) een bemerking. Deze hengst mag volgende week in de herkansing, waarna hij alsnog kan instromen wanneer de veterinair akkoord geeft. “We hebben dit onderzoek kunnen beginnen met een stel interessante springhengsten, dus we kijken uit naar hun ontwikkelingen de komende weken”, reageert voorzitter Cor Loeffen.

Met succes aangeleverd zijn:
- Just Unbreakable (Action Breaker uit Unforgettable van Quite Easy, f/g G.A. ter Borg uit Reeuwijk) van mede-geregistreerden Gerrit en Leontine ter Harmsel-Zanderink uit Enter
- J-Star (Big Star uit Earl Grey elite IBOP-spr sport-spr PROK van Cardento, f/g Alexandra van der Peijl) van mede-geregistreerden Alan Waldman en Joris de Brabander
- NN (Comme Il Faut uit Coralie van Cassini I, fokker Merschmanm uit Delbruck) van Herman Seiger
- Just Me ES (Extase uit Walhalla elite IBOP-spr PROK pref van Roven xx) van fokker Egbert Schep
- Jack (Fernando-H uit Narobi stb-ext van Colino, fokker P.H. van Elk uit Emst) van Egbert Schep
- Jubel ES (Harley VDL uit Maxime O keur prest van Lauriston) van fokker Egbert Schep
- Jadalco B.S (Harley VDL uit Zorina VDL ster van Chin Chin, fokker M. van Deurzen uit De Rips) van VDL Stud
- Jager (Numero Uno uit Contiki elite sport-spr PROK pref van Carthago) van fokker Siem Kat uit Egmond aan den Hoef
- Jargentinus Immer Go (Thunder van de Zuuthoeve uit Trophie Tinea Go keur sport-spr prest van Lux) van fokker Harry van de Goor uit Nuland
- Jordy Molga M (Toulon uit Kyolga keur sport-spr sport-dres pref prest van G.Ramiro Z, fokker Hetty Melgerd uit Uitgeest) van Stal Van Vliet, Jan Greve en Team Nijhof
- Jackass JK SR (Untouched uit Ondine I van Contender) van fokkers Erik en Josje Sleutels uit Roggel en mede-geregistreerde combinatie Aaldering-Swelheim
- Jamboree S (Vigo d’Arsouilles uit Belle Amie II S elite EPTM-spr sport-spr PROK van Carolus II, fokker Familie Van Straaten uit Den Ham) van Paul Leijser uit Someren en Team Nijhof

Vrijwillig onderzoek:
- No Limits Z (Nabab de Rêve uit Zindyloma ster van Chin Chin, f/g J. Buikema uit Zuidlaren) van mede-geregistreerde Reinie Tewis

Vanmiddag is de aanlevering van de dressuurhengsten.

Bron: JS voor KWPN
5-10-2017 07:19:31 (22 gelezen)
Maandag 9 oktober worden op het KWPN-centrum in Ermelo 34 driejarige hengsten aangeleverd voor het najaarsverrichtingsonderzoek. Veertien springhengsten en twintig dressuurhengsten doen mee aan deze de 50-dagen test, meldt het KWPN.

De aanlevering van de hengsten start om 8.00 uur met de presentatie van de springhengsten. Deze hengsten worden door de eigen ruiter voorgereden in de Willem-Alexanderhal en laten ook enkele sprongetjes onder het zadel zien. Als de hengstenkeuringscommissie vervolgens groen licht geeft, mag de hengst naar de veterinair. Indien ook daar alles in orde blijkt wordt de hengst op het KWPN-centrum gestald.

De in 2015 tot keurhengst verklaarde Harley VDl is de enige springhengst die meer dan één nakomeling voor het najaarsverrichtingsonderzoek leverde: Jubel Es en Jadalco B.S.

Dressuurhengsten
Na de springhengsten worden ook de dressuurhengsten voorgesteld door de eigen ruiter. Ook zij mogen, na akkoord van de hengstenkeuringscommissie en de veterinair, op het KWPN-centrum worden gestald.

Van zowel Sezuan als van Charmeur doen twee nakomelingen aan het najaarsonderzoek mee. Van drievoudig wereldkampioen Sezuan komen Jazzuan SVN en Justum DBG; van Charmeur, die binnenkort zijn Grand-Prix-debuut maakt onder Madeleine Witte-Vrees, komen Jironn L en Joyrider.

Bron: De Hoefslag

27-9-2017 06:22:38 (66 gelezen)
Slechts één dag na haar terugkomst uit Normandie is Felice Mansolein Z (Flamenco de Semilly uit Attentia van Athlet Z x Lepanto x Farnese) keur verklaard. In Luxeuil les Bains stond de laatste stamboekkeuring van dit jaar op het programma. We hadden de mogelijkheid om haar op het terrein in te schrijven en dus besloten we de gok te wagen en Félice Mansolein mee te nemen en te presenteren.

De juryleden van het Selle Francais waren gepast onder de indruk van de imposante Flamenco de Semilly merrie. Men roemde haar om haar correcte exterieur en aansprekende, moderne model. Daarom mochten we tot onze verrassing het Keur predicaat in ontvangst nemen!

Félice werd toegelaten voor het Selle Francais stamboek en Keur verklaard met de volgende cijfers: hals en verbinding hals/hoofd; 8,5, voorhand, schouder en voorbenen een 8, schoft, rug en lendenen een 7,5, achterhand een 7,5, voeten een 7,5, stand voorbeen een 7, stand achterbeen een 8, beweging een 7,5, algemene indruk een 8 en voor de beoordeling chique kreeg de merrie een 8,5 ! Hiermee verdiende Félice ruimschoots het Keur predicaat en kwam slecht 0,40 punten te kort om Elite te worden!

Foto Felice Mansolein ZFoto Felice Mansolein Z


26-9-2017 08:32:15 (71 gelezen)
Foto Icoon MansoleinOnze 4 jarige ruin Icoon Mansolein (Bodinus uit Attentia van Athlet Z) is verkocht. Een Franse springamazone zal de verdere opleiding van Icoon Mansolein met veel plezier op zich nemen. " Icoon was al netjes zadelmak en had onlangs hier thuis zijn eerste sprongetjes onder het zadel al gemaakt. Dat zag er super goed uit" aldus Larisse. De Franse springamazone had Icoon een tijdje terug gezien op onze website en was er toen al weg van. Nu ze de ruin in haar bezit heeft kan ze de komende maanden zijn opleiding rustig verder voortzetten en hem klaarmaken voor het nieuwe competitieseizoen van 2018.
Het is de bedoeling hem actief uit te gaan brengen in de springsport. We wensen haar en Icoon veel geluk, plezier en succes toe.Copyright © 2004-2016 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.