Spring naar de inhoud

Nieuws


(1) 2 3 4 ... 531 »
7-2-2016 16:30:00 (11 gelezen)
De oogstrelende kampioen van de KWPN Hengstenkeuring blijft in Nederland én in Zuid-Hollands bezit. Eerder werd bekend dat de Zuid-Hollandse reservekampioen Ierland naar Andreas Helgstrand verkocht is, Igor (v. Apache) van Ad Valk is voor de helft aangekocht door Jan Vink van stoeterij Black Horses.

“Ik zag ‘m lopen en ben direct naar Ad gegaan”, vertelt Jan Vink. “Zo’n aparte past mij. Johan Knaap wilde ‘m de volgende dag in de KWPN Select Sale hebben, maar ik zei gelijk: geen denken aan! Deze hengst moet in Nederland blijven.”

Er was op de KWPN Hengstenkeuring heel veel belangstelling voor Igor, de zoon van Apache en van de NMK-kampioene Crisjena (v. Vivaldi). De Oldenburgse commissie wil de hengst ook goedkeuren voor de dekdienst in Duitsland.

Bron: Horses/ De Hoefslag
6-2-2016 19:30:00 (9 gelezen)
In navolging van de KWPN voor springpaarden vond zaterdag aan het einde van twee prachtige dressuurdagen de KWPN Select Sale voor dressuurpaarden plaats. De loges en tribunes bleven tot op het laatst gevuld met even enthousiaste kijkers als kopers. De veiling begon met het aanbieden van een dekking van Daily Diamond. De opbrengst hiervan, maar liefst 3000 euro, kwam geheel ten goede van de DVB Foundation, die ten doel heeft het leven van de gehandicapte medemens wat beter te maken.

Het hoogste bedrag in de veiling werd betaald voor Ixilon V (Johnson x Ferro). Deze royale vos werd bijna gegund voor 80.000 euro, maar ging een halve seconde voordat de hamer van veilingmeester Frederik de Backer viel, voor 85.000 euro naar een nieuwe speler in het spel, Philippe Lautier uit Frankrijk. Johnson-bloed bleek ook deze veiling heel populair, want de hekkensluiter van het gezelschap was Ivar (Johnson x Farrington) die voor 46.000 euro naar Spanje vertrekt. Andere paarden gingen naar Engeland en Rusland. ID United (United x Welt Hit II) – via een wildcard in de veiling – blijft voor 60.000 euro in Nederland. De hengst is volgens horses.nl aangekocht voor Laurens van Lieren.

23 paarden kwamen onder de hamer vandaag: er was nauwelijks terugkoop en de totale omzet van de veiling bedroeg 769.000 euro, met een gemiddelde prijs van 33.500 euro.

Bron: KWPN / Hoefslag
6-2-2016 16:20:00 (9 gelezen)
De vierkoppige jury had er een harde dobber aan. Uit de groep die doorverwezen werd voor de kampioenskeuring werd een top drie samengesteld, te weten:

Cat.nr. 427: It’s A Pleasure (Dark Pleasure x Blue Horse Zack)
Cat.nr. 473: Ierland (Dream Boy x Jazz)
Cat.nr. 395: Igor (Apache x Vivaldi)

Deze hengsten mochten nogmaals door de baan gaan, waarbij het publiek uitgenodigd werd hun mening te geven. Uiteindelijk was de jury eruit en mocht uit de eerste jaargang van Dark Pleasure zijn zoon It’s A Pleasure zich als derde opstellen. De nummer twee werd Ierland. Zijn moeder is een volle zus van de goedgekeurde hengst Briston (Jazz x Goodtimes) . Het was uiteindelijk de Apache die het kampioenslint kreeg omgehangen. Deze Igor, van fokker J. de Bruijn uit Schelluinen en in eigendom van Ad Valk, komt uit een keurmerrie van Vivaldi (mv. Cabochon). Deze Crisjena werd als driejarige kampioen van de merries.

Bij de tuigpaarden werd Indiana (Colonist x Manno) uitgeroepen tot kampioen.

Later meer.

Bron: De Hoefslag
6-2-2016 16:00:00 (9 gelezen)
Vanmorgen begon de KWPN Hengstenkeuring met de tweede bezichtiging van de dressuurhengsten, aansluitend vond de tweede bezichtiging van de Gelderse hengsten. In deze categorie gingen alle vier de hengsten door, waaronder de zoon van de Deens gefokte hengst Uno Don Diego (v. Dressage Royal – Donnerhall). Deze voshengst uit een San Remo x Glendale moeder werd in 2013 verkocht via de elite Borculoveiling zou uiteindelijk tot kampioen gekroond worden.

Uit de zes dressuurgroepen werden er zestien geselecteerd voor de derde bezichtiging. De derde bezichtiging begon met de eerste groep omstreeks 13.30 uur. De overige groepen zijn later vanmiddag. Van de eerste groep (Cat.nr 372-431) zijn er zeven doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek. Eén zoon van Davino V.O.D. (mv. Wynton) werd niet uitgenodigd, omdat de moederlijn te weinig sport had. Uit de tweede groep werd enkel cat.nr 530: Hofrat x Del Piero naar huis gestuurd. De overige hengsten werden uitgenodigd voor het verrichtingsonderzoek, maar geen van hen werd voor de kampioenskeuring gevraagd.

Daarmee ziet de lijst van de aangewezen hengsten er als volgt uit.

Dressuurhengsten

Groep 1:[b/]
Cat.nr 372: Bon Bravour x Jazz
Cat.nr 528: Hofrat x Zhivago
Cat.nr 593: Winningmood x Oscar

[b]Groep 2:

Cat.nr 403: Charmeur x Balzflug
Cat.nr 408: Charmeur x Gribaldi (kampioenskeuring)

Groep 3:
Cat.nr 414: Chippendale x Münchhausen
Cat.nr 504: Everdale x Johnson
Cat.nr 507: Everdale x Don Romantic

Groep 4:
Cat.nr 600: Wynton x Flemmingh

Groep 5:
Cat.nr 561: Negro x Jazz
Cat.nr 562: Negro x Lord Leatherdale

Groep 6:
Cat.nr 427: Dark Pleasure x Blue Horse Zack (kampioenskeuring)
Cat.nr 428: Davino V.O.D x Vivaldi
Cat.nr 431: Davino V.O.D. x Jazz (kampioenskeuring)

Bron: De Hoefslag

6-2-2016 15:30:00 (9 gelezen)
Vandaag zijn er nog twee hengsten toegevoegd aan de KWPN Select Sale. Vanmiddag kregen cat.nr 373: Bordeaux x Jazz & cat.nr 431: Davino V.O.D. x Jazz een wildcard voor de KSS. Beide hengsten zijn ook uitgenodigd voor de kampioenskeuring van vanmiddag.

Catalogusnummer 585: United x Welt Hit II is gisteren als wildcard aan de KSS-selectie toegevoegd. Zaterdagmiddag om 17.15 uur gaat de KWPN Select Sale dressuurpaarden van start. Eénentwintig dressuurhengsten komen onder de hamer. De springpaarden waren vrijdag aan de beurt. Toen leverde I.Wellie R 58 (Dexter R x .Mermus R) met een bedrag van 70.000 euro het meeste op. De nakomeling van United is eerder deze week al aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

Bron: De Hoefslag
6-2-2016 15:00:00 (6 gelezen)
De hengst Independent Little Me (cat.nr. 587 – Uno Don Diego x San Remo, fokker M.H.J. Rothengatter) was de beste van de drie aangewezen Gelderse hengsten en werd vanmiddag tot kampioen gekroond.

De zoon van de Deens gefokte hengst Uno Don Diego (v. Dressage Royal – Donnerhall) uit een San Remo x Glendale moeder werd in 2013 verkocht via de elite Borculoveiling. De moederlijn voert veel rijpaardenbloed. De preferente moeder Wendela is tevens de moeder van de bekende hengst Capri Sonne jr, die onder Dinja van Liere succesvol was en inmiddels onder de Britse Laura Tomlinson wordt klaargemaakt voor de Grand-Prix. Uit dezelfde moeder komt de aangewezen KWPN-hengst, maar goedgekeurd bij het AES Flirtatious (v. Armani).

De overige hengsten in de kampioenskeuring waren. Alle drie hengsten zijn aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

Cat.nr 612: Danser x Elegant
Cat.nr 619: Wynton x Cabochon

Bron: De Hoefslag
6-2-2016 14:00:00 (6 gelezen)
Het publiek kon vanmiddag genieten van twee mooie proeven van de Gelderse hengsten die deelnamen aan de Hengstencompetitie Gelders paard. De palominohengst Edmundo (v. Upperville) kreeg de winnaarsdeken omgehangen nadat hij een heel sympathieke proef had neergezet met Daniëlle van der Ploeg.

Juryvoorzitter Gert van den Hoorn lichtte de proef van Edmundo toe. “Een hengst die opvalt met het gemak waarmee hij zich rond laat rijden, met zelfhouding en hij werd netjes voorgesteld. De stap is zuiver in de viertakt, met ruimte en actief. In draf heeft hij een hele mooie houding en heeft hij gemak en een goede techniek. In het wijken schaart hij gemakkelijk, maar we zouden in de hele draftour net even een actiever ondertredend achterbeen zien. Galopperen doet hij op een hele makkelijke manier, de amazone heeft geen moeite het tempo te rijden dat ze wil en hij komt makkelijk terug op het achterbeen. De hengst heeft veel souplesse en ruggebruik, heeft een goede uitstraling en lijkt een heel gewillig paard.” Edmundo kreeg 78 punten.

Floris BS (v. Negro) kreeg een punt meer, maar liep niet alle competitiewedstrijden mee en om die reden kon hij niet gehuldigd worden als winnaar. Medefokker Sophie ter Brugge stelde de hengst zelf voor. Van den Hoorn: “Ik denk dat we allemaal de proef van vorig jaar nog op ons netvlies hebben, waarbij Sophie moeite had de hengst de baan rond te sturen. Hij heeft veel bijgeleerd het laatste jaar en zette een nette proef neer. De stap is zuiver en actief en met name de uitgestrekte stap is zeer goed. De draf heeft een goede takt en regelmaat, die in de oefeningen behouden blijft en ook heeft hij een goede balans en houding in de middendraf. De galop heeft veel gemak en de middengalop wordt goed gereden. We denken dat hij het in zich heeft om nog beter terug te komen op het achterbeen, want hij heeft veel kwaliteit in de galop die iets rustiger getoond mag worden. Een hengst met een goed bewegingsmechanisme en veel gewilligheid.”

Bron: De Hoefslag
6-2-2016 11:00:00 (13 gelezen)
Absolute favoriet Glock’s Toto Jr. wist onder Marieke van der Putten niet alleen de dagwinst op naam te schrijven, maar ook de competitie van de Isah Hengstencompetitie in de klasse L.

De favoriet en publiekslieveling Glock’s Toto Jr. liet zien al een enorme ontwikkeling te hebben gemaakt sinds de voorstelling onder Edward Gal vorig jaar op de KWPN Hengstenkeuring. De zwarte hengst die steeds meer op zijn vader Totilas begint te lijken was in het begin een tikje gespannen wat zorgde voor een ietwat onrustige aanleuning en wat gezwiep met de staart. Naarmate de proef vorderde werd hij steeds beter met een ‘klok’ zuivere stap volgens de jury met veel ruimte en losgelatenheid. In de draf heeft hij al veel balans en een natuurlijke gedragenheid. Zowel de stap als de draf leverde hem daarom een 9,5 op. In de galop was hij mooi bergop met een mooie sprong, wat goed was voor een negen.

Op de tweede plaats in deze competitie eindigde ook een Totilas-nakomeling namelijk de lichtvoetige Governor, gereden door Adelinde Cornelissen. De hengst bewoog makkelijk door de baan en viel vooral op in zijn zijgangen met zijn gedragenheid. Een derde plaats was er voor de donkere vos Ferguson (v. Floriscount) die met nette cijfers met Kirsten Brouwer een imponerend voorkomen had.

Bron: Hoefslag
6-2-2016 10:10:00 (11 gelezen)
Na al een aantal jaar aan de VHO Trofee deel te nemen is het Kirsten Beckers met Boere Westpoint (v. Jazz) vanavond eindelijk gelukt deze prijs in de wacht te slepen als enigste combinatie vanavond in de Zware Tour.

De VHO Trofee is altijd een van de hoogtepunten van de dressuuravond op de KWPN Hengstenkeuring in de Brabanthallen in Den Bosch. De trofee die voornamelijk bekend staat om het spektakel van imponerende hengsten in de Lichte- en Zware Tour liep ook nu weer uit op een feestje voor de hengstenliefhebbers. Al werd het publiek en de combinaties soms net iets te enthousiast waardoor wat dure fouten ontstonden. Broere Westpoint bleef echter onverstoord zijn ding doen en schreef daarmee met een score van 73,44% mede de prijs op naam. De hengst vertoonde mooie verruimingen en appuyementen als mag het soms nog wel net iets actiever. De tweede plaats was met een percentage van 72,31% voor President’s Chagall D&R (v. Jazz) onder Patrick van der Meer. De derde prijs ging naar Krack C-nakomeling Dorado die met Emmelie Scholtens een spectaculaire proef neerzette, maar helaas te veel fouten moest incasseren en uiteindelijk een percentage kreeg van 71,13%.

Bron: Hoefslag
6-2-2016 07:43:18 (15 gelezen)
Ook dit jaar kon de hengstenkeuringscommissie dressuur enkele hengsten voordragen voor het keurpredicaat. Bij de dressuurhengsten zijn Rousseau, Vivaldi en Johnson tot keurhengst gepromoveerd. De hengsten ontvangen hun keurpredicaat op basis van onder meer hun goede exterieurvererving en hun nakomelingen die zich positief onderscheiden in de sport.

Vivaldi
Vivaldi trakteerde het publiek op zijn eigen bewegingstalent, wat hij ook sterk doorgeeft aan zijn nageslacht. En dat demonstreerden ook zijn goedgekeurde zonen Eye Catcher onder Kirsten Brouwer, Expression onder Diederik van Silfhout en Desperado onder Emmelie Scholtens. Deze drie hengsten vertegenwoordigden ons land tevens op het WK Jonge Dressuurpaarden, waar Eye Catcher zelfs de bronzen medaille veroverde. Daarnaast was het genieten van de talenten van Cennin, de troef van Madeleine Witte uit haar voormalige Grand Prix-merrie Vitana V, maar ook van Harrold Sollenburg (Martine van Vliet) en Chinook (Jessica Buying).

Rousseau
Wousseaudonja (Marieke Pijnenburg), Watoeshi (Nicky Broxterman), Zippo (Patrick van der Meer) en Eventz Zamacho (Jill Huijbregts) lieten zien waarom hun vader Rousseau het keurpredicaat verdient. Eventz Zamacho boekte met Jill Huijbregts al diverse overwinningen in de GP U25, waaronder in mei 2015 in München en recent waren ze succesvol in Roosendaal. Grand Prix-paard Watoeshi werd voorgesteld door zijn amazone Nicky Broxterman. Patrick van der Meer heeft met Zippo al vele successen geboekt zoals recent de winst in de GP Spécial in Mechelen. En we verwachten nog veel meer moois van deze combinatie! Zeker nu ze zijn toegevoegd aan het Olympisch kader. Marieke Pijnenburg is in de subtop succesvol met haar zelfgefokte Wousseaudonja, die tevens het elitepredicaat voert. Goede reclame voor deze hengst, die zelf ook zeer succesvol was met onder meer de hoogste cijfers in zijn verrichtingsonderzoek, de tienen die hij van de gastruiters kreeg in de Pavo Cup en de zilveren medaille op het wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden in Verden.

Johnson
Glock’s Johnson TN N.O.P. is zelf op het hoogste niveau zéér succesvol, zo haalde hij onder Hans Peter Minderhoud individueel brons en teamgoud op het EK in Aken vorig jaar. Maar ook als dekhengst heeft hij veel succes. Zo werden eerder op de dag maar liefst 3 van zijn zonen aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. In de show rondom zijn keurschap kwam onder meer Top’s Eddieni in actie. Eddieni presteerde recent zeer goed op de selectiewedstrijden voor de indoorkampioenschappen ZZ-Zwaar onder Theo Hanzon. Hij staat aan kop in de tussenstand samen met Cupido, die werd gereden door Arthur van Rooij. Dion Johnson DVB voert gedeeld de tussenstand aan van de selecties in de Lichte Tour. Marlies van Baalen gaf acte de préséance met deze stoere ruin. De Duitse ruiter Hendrik Lochthowe stelde de aangewezen hengst Meggle’s Boston voor aan het publiek, met wie hij al diverse successen boekte in de Grand Prix. Denise Nekeman was vorig jaar Nederlands kampioen met Boston STH en het duo droeg bij aan het teamzilver op het EK Young Riders. Boston werd in 2009 voor 65.000 euro geveild op de KWPN Select Sale en behaalde op het WK Jonge Dressuurpaarden in 2011 de knappe vierde plaats. Thamar Zweistra tot slot stelde de voorheen door Dinja van Liere gereden Hexagon’s Double Dutch, die goed presteert in de subtop.

Bron: KWPN
Copyright © 2004-2016 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.