Spring naar de inhoud

Nieuws


(1) 2 3 4 ... 537 »
5-5-2016 07:34:58 (3 gelezen)
Inmiddels hebben ook een aantal hengsten het KWPN-centrum verlaten.
Voor de dressuurhengsten met cat.nr. 55 (Negro x Lord Leatherdale) en cat.nr. 56 (United x Welt Hit II) werd het onderzoek beëindigd. De springcommissie beëindigde voor twee hengsten het onderzoek nl. voor cat.nr. 2 (Andiamo x Indoctro) en cat.nr. 29 (Toulon x Berlin) werd doorverwezen naar het najaarsonderzoek.

De volgende officiële beoordeling voor de springhengsten is op dinsdag 17 mei en voor de dressuurhengsten op woensdag 18 mei beide vanaf 8.00 uur.

Bron: kwpn
5-5-2016 07:32:51 (1 gelezen)
De KWPN keurhengst Florencio is overleden. Dat maakte Jeannette Nijhof-Benedict zojuist bekend via Facebook.

De zeventienjarige hengst Florencio (v. Florestan I) van Team Nijhof uit Geesteren werd vorig jaar tijdens de KWPN Hengstenkeuring keur verklaard vanwege zijn bovengemiddelde verervingskwaliteiten. Hij was tweemaal Wereldkampioen jonge dressuurpaarden onder Hans Peter Minderhoud en is onder meer vader van KWPN-hengst Charmeur en van Borencio, de zilveren medaillewinnaar op ditzelfde kampioenschap.

Jeannette Nijhof laat weten: “R.I.P. Florencio. Tot ons verdriet werd de goedgekeurde hengst Florencio zojuist getroffen door een hartstilstand in de hengstenpaddock. De 17-jarige keurhengst was nog topfit en had kort daarvoor nog gedekt. Er is diepvriessperma van Florencio beschikbaar.”

Bron: KWPN
5-5-2016 07:32:11 (2 gelezen)
Nog een paar weken, en dan is het verrichtingsonderzoek ten einde. De afgelopen periode hebben er weer enkele besluiten van de hengstenkeuringscommissies plaatsgevonden, vandaar nu weer een update.

Chapeau
Gisteren is de vierjarige springhengst Chapeau (Clearway x Quintero) op vrijwillige basis aan het onderzoek begonnen. Voorwaarde voor deelname aan het vrijwillig onderzoek is dat de hengst ooit is aangeboden op de Hengstenkeuring en voor een vierjarige minimaal L+2 is in het springen. Voorafgaand aan de aanlevering wordt de hengst op zijn exterieur beoordeeld en ook de foktechnische waarde wordt weer getoetst aan dit moment. Nadat de hengst ook werd voorgesteld onder het zadel mocht Chapeau aan het onderzoek beginnen.

Four Legends
Vanmorgen werd de Wynton-zoon Four Legends eveneens aangeleverd. Deze zesjarige hengst werd vorig jaar tijdens de Pavo Cup aangewezen voor deelname aan het onderzoek in het najaar. De hengst kon toen niet aangeleverd worden vanwege een veterinaire bemerking en werd doorverwezen naar dit voorjaar. Ook deze hengst is voorafgaand aan de zadelpresentatie op de straat beoordeeld en mocht evenals Chapeau na de veterinaire keuring een stal innemen in Ermelo.

Inmiddels hebben ook een aantal hengsten het KWPN-centrum verlaten.
Voor de dressuurhengsten met cat.nr. 55 (Negro x Lord Leatherdale) en cat.nr. 56 (United x Welt Hit II) werd het onderzoek beëindigd. De springcommissie beëindigde voor twee hengsten het onderzoek nl. voor cat.nr. 2 (Andiamo x Indoctro) en cat.nr. 29 (Toulon x Berlin) werd doorverwezen naar het najaarsonderzoek.

De volgende officiële beoordeling voor de springhengsten is op dinsdag 17 mei en voor de dressuurhengsten op woensdag 18 mei beide vanaf 8.00 uur.

Bron: KWPN

Één van onze merries is net begin deze week nog geïnsemineerd van Chapeau.
26-4-2016 18:31:51 (20 gelezen)
Zojuist werd bekend dat de hengstenkeuringscommissie drie hengsten voor erkenning heeft voorgedragen aan het Algemeen Bestuur, een advies dat is overgenomen. Het gaat om de Grand Prix-springhengsten Comme il Faut, Romanov en Singular LS La Silla.

Comme Il Faut
Comme il Faut is vrij vertaald ‘zoals het moet’. De 11-jarige Comme Il Faut is een combinatie van twee fenomenale springpaarden namelijk Cornet Obolensky en de legendarische Ratina Z, de dochter van G.Ramiro Z uit Argentina Z (v.Almé). Comme Il Faut heeft de goede genen meegekregen van zijn beide ouders en doet zijn naam eer aan, want hij is succesvol op CSI5* niveau met Marcus Ehning. Topklasseringen werden o.a. behaald in Leipzig, Oslo, Rome, Rotterdam en Aken.
Zijn zoon Hermantico werd vorig voorjaar goedgekeurd met de hoogste punten van de springhengsten. De KWPN-fokwaarde sport is 147 met 35% betrouwbaarheid. De Duitse fokwaarde is 163 met 85% betrouwbaarheid. De hengst staat daarmee in Duitsland op de vijfde plek.
De bruine Comme Il Faut heeft een stokmaat van 1.64m en voldoet aan de röntgenologische criteria van het KWPN. Vers sperma is beschikbaar via Hubert Vornholt uit Munster. Telefoon: 0049-1715316249 of info@hubertvornholt.de.

Romanov
Romanov is een 18-jarige zoon van de preferente Heartbreaker uit de ster prestatiemerrie Narzisse, een dochter van Fedor. Narzisse is ook moeder van het 1.60m-paard Ariness van ’t Wolverink (v.Larino) van Doda de Miranda en van de volle broers van Romanov, het 1.60m-paard Westminster van Suzanne Tepper en het 1.45m-paard Zirkan van het Wolferink van Giovanni Lucchetti (Ita) alsmede het 1.40m-paard Carniss (v.Lord Z) met Tim Markus (Dld). De moederlijn vervolgt met de keur preferente merrie Cirkeness, een dochter van Ahorn Z uit Reizvolle van Landgraf I x Roman. De moederlijn vindt zijn oorsprong in Holstein.
De hengst loopt al meer dan 10 jaar op het hoogst niveau, eerst met Philip Spivey uit Engeland, daarna onder Billy Twomey. En vanaf 2013 met Bertram Allen. De KWPN fokwaarde sport is 158 met 40% betrouwbaarheid.
De voshengst Romanov heeft een stokmaat van 1.67m en voldoet aan de röntgenologische criteria van het KWPN.

Singular LS La Silla
Singular LS La Silla is een zoon van de Fergar Mail, ook wel bekend als Chapultepec la Silla (v.Laudanum xx). De moeder Sybelle is een dochter van Stakkato. Grootmoeder Le Joli is een dochter van Landadel x Grannus. De vijfde moeder van deze hengst is Erle (v.Eiger II) waarmee Hartwig Steenken in 1975 op de Europese kampioenschappen individueel zilver won en met het Duitse team goud. In de sport wordt Singular LS La Silla met succes uitgebracht op CSI5* door Marcus Ehning met topklasseringen in o.a. Barcelona, Bordeaux, Stuttgart en Rome.
De donkerbruine Singular LS La Silla heeft een stokmaat van 1.67m en voldoet aan de röntgenologische criteria van het KWPN.

Bron: KWPN
26-4-2016 18:29:09 (17 gelezen)
Meredith Michaels-Beerbaum blijft in topvorm met de Manhattan-zoon Unbelievable. Afgelopen weekend sprong het duo driemaal nul naar de vierde plek in de GCT Grand Prix van CSI5* Antwerpen.

Op donderdag kon Meredith Michaels-Beerbaum zich al als achtste opstellen met Unbelievable (Manhattan uit Heliolight ster sport-spr prest v.Democraat, fokker Gerrit Maalderink uit Zelhem) in het 1.45m direct op tijd. Het bleek een prima opwarmer voor de Grand Prix twee dagen later. In beide omlopen kwam Unbelievable (v.Manhattan) niet in de buurt van het hout en ook in de barrage hielden ze de nul wederom vast. De tijd was goed voor de vierde prijs. Pénélope Leprévost zegevierde met de For Pleasure-nazaat Flora de Mariposa in het hoog gedoteerde GCT hoofdnummer. Janika Sprunger kwam voor de elfde plek in aanmerking met Aris CMS (aangewezen prok, Nassau uit Olgalowina ster sport-spr prest v.Amethist, fokkers P. Dekkers uit Winterswijk Miste en C.M. Schmidt uit Lochem) na een 0/4-resultaat.

In het 1.55m op vrijdag bleef Pénélope Leprévost met haar andere troef dubbel nul, de KWPN-erkende hengst Vagabond de la Pomme (Vigo d’Arsouilles uit Sauterelle de la Pomme v.For Pleasure, fokker Haras de la Pomme uit Le Pin), in een tijd die net 2/100e langzamer was dan winnaar Simon Delestre. Bertram Allen sprong met ‘good old’ Heartbreaker-zoon Romanov II (uit Narzisse ster prest v.Fedor, fokker Gebroeders Bosch uit Luttenberg) in exact dezelfde tijd dubbel foutloos en deelde zodoende de tweede plek met Leprévost. Janika Sprunger liep tegen één tijdstrafpunt aan in de barrage met Uptown Boy (Odermus R uit Bulisina stb prest v.Joost, fokker A.L. Regeling uit Dedemsvaart), goed voor de vijfde positie.

Zondags werd in Antwerpen de Global Champions League verreden. Hierin boekte Daniel Bluman met de KWPN-erkende hengst Conconcreto Apardi (Corland uit Supardi elite prest v.Kannan, fokker F. van de Linden uit Haaren) een 0/4-resultaat, waarmee hij met zijn team derde werd.

Bron:JS voor KWPN

Zie onze Manhattan merrie Wendela A.
25-4-2016 07:40:00 (62 gelezen)
Foto Larisse zet goede prestatie neer in RemiremontHet weekend van 16 en 17 april stond in het teken van het eerste concours van 2016 voor Larisse en haar paarden. En tegelijkertijd was het een debuut voor Larisse met haar twee goedgekeurde dekhengsten Shahim des Charmes en Gazal Golyo. Een druk weekend om op stap te gaan met drie wedstrijdpaarden, maar gelukkig is Remiremont maar een half uurtje van huis vandaan, dus een mooi concours om mee te beginnen.
Helaas waren de omstandigheden alles behalve mooi...Behalve dat het terrein van het Centre Equestre van Remiremont gelegen is op een berg, met grote vergezichten over de vallei en de stad, was het weer zeer slecht. Geen makkelijk begin voor jonge paarden. Shahim des Charmes had de eer als eerste te starten zaterdagochtend in de Cycle Libre 1 année, ofwel de jonge paardenproef voor 4 en 5 jarigen in hun eerste startjaar.
Shahim des Charmes is een vijfjarige hengst die sinds 9 maanden onder het zadel is en dit was zijn allereerste concours en dus ook zijn eerste keer om los te moeten rijden tussen al die grote paarden. En dat vond hij erg spannend, maar hij bleef braaf luisteren naar Larisse, desondanks had ze haar handen wel regelmatig vol aan hem. In de ring ging het beter, ondanks de zware regenval en de wind bleef de jonge hengst redelijk goed geconcentreerd op zijn amazone. De spanning was wel terug te zien in de proef, maar toch ging het goed voor een eerste keer.
De jury beloonde de proef met 63% en een zesde plaats van de acht starters. Hierna kwam Larisse met de vader van Shahim des Charmes in de baan, Gazal Golyo. Ook deze hengst maakte zijn debuut in de dressuursport. In een Amateur 3 imposée B proef, ofwel B/ L proef, werd Golyo erg gespannen. Weg van de andere paarden werd hij heet en nerveus en dus een verloren proef, maar wel een ervaring erbij. Als laatste moest Larisse haar eigen wedstrijdpaard Delios nog starten in een Amateur 2 Imposée B proef ofwel M-1. Ook Delios was erg gespannen, helaas maakte Larisse een fout in haar proef, (alle proeven worden uit het hoofd gereden en niet voorgelezen), waarmee natuurlijk kostbare punten verloren gingen. En Delios kreeg door spanning een fout in de contra-galop. De spanning en de beide fouten zorgden voor een laag
percentage van 58,278%.

Foto Larisse zet goede prestatie neer in RemiremontFoto Larisse zet goede prestatie neer in Remiremont


De volgende dag waren de weersomstandigheden gelukkig iets beter en de revanche met Shahim des Charmes kwam al vroeg. Want om 07uur40 zette Larisse een hele mooie finale proef neer met Shahim. Deze proef was een stuk zwaarder dan de dag ervoor maar Shahim liet zich heel fijn bewerken. De jury beloonde deze prestatie met 64,400%. Een hele sterkte prestatie voor een Shagya-Arabier tussen alle ervaren, grote KWPN en Duitse dressuurpaarden!
Daarna was het de beurt aan Delios die een oefenrondje in de Amateur 3 imposée A mocht lopen. Ook hier was Delios weer gespannen maar wel beter aan de hulpen. Het doel was om hem terug in het wedstrijdritme te krijgen en er werd dus niet voor de punten gereden, maar toch wist hij met 64,250% zich naar een derde plaats in het klassement te rijden.
Ook Golyo liet zich fijner bewerken deze dag, ondanks dat hij toch afgeleid was op het voorterrein. Hij kwam in dezelfde proef uit als Delios, de Amateur 3 imposée A proef, ofwel L/ M proef. "Eigenlijk is Golyo in zijn training nog niet toe aan dit niveau, maar toch wilde ik hem wel starten om te testen waar we staan" aldus Larisse. Ondanks wat kleine foutjes kwam Golyo toch tot een percentage van 61,333% en een zesde plaats. "Ik ben heel erg trots op Golyo, want het is geen makkelijke proef en ook hier was de concurrentie heel sterk, maar hij heeft alles uit de kast gehaald en een hele goede proef neergezet voor dit moment" aldus Larisse.

Foto Larisse zet goede prestatie neer in RemiremontFoto Larisse zet goede prestatie neer in Remiremont


Al met al dus een goed eerste concours waar alle drie de paarden zich positief revancheerden de tweede dag en goede prestaties neer wisten te zetten. En ook voor Larisse een mooi debuut in de jonge paardencompetities! Bij deze willen wij iedereen bedanken die dit mogelijk gemaakt hebben en natuurlijk ook Edda, de eigenaresse van Gazal Golyo en Shahim des Charmes voor het vertrouwen in Larisse en het Mansolein Team!
24-4-2016 07:57:05 (84 gelezen)
De door ons gefokte merrie Faiga Romance Mansolein (v.Kojak x Ti King xx) heeft een nieuwe eigenaresse gevonden. We verkochten de merrie begin 2014 aan Meneer Data. Faiga Romance Mansolein bleef bij ons op stal in training, maar door persoonlijke omstandigheden van Meneer Data was
hij niet langer in staat zijn paarden aan te houden, dus ook zijn lieveling Faiga niet. Daarom kregen wij de opdracht om zijn paarden te verkopen.
Begin april kregen we contact met Maud uit Frankrijk. Ze was al enige tijd op zoek naar een nieuw paard nadat ze het vertrouwen had verloren in haar huidige paard.
Tijdens de bezichtiging met Faiga was de klik er al snel en ze vormden een mooie combinatie samen. Ondanks dat Faiga hoog in het bloed staat is het een brave en werkwillige merrie. En dat was precies wat Maud zocht, een paard wat graag wil leren en werken maar ook braaf is. Haar plannen zijn om Faiga in de toekomst uit te brengen in zowel de spring- als dressuursport, maar het plezier staat voorop!
Faiga heeft een goede plek gevonden, samen met andere paarden, veel de wei op en ook lekker buitenrijden.
Inmiddels zijn er al een week of twee verstreken sinds het vertrek van Faiga en Maud beleeft veel plezier aan de jonge vosmerrie. We zijn blij voor Faiga dat ze zo'n goed tehuis heeft gevonden waar ze alle aandacht krijgt die ze verdiend, en blij voor Maud dat ze zo'n fijne merrie heeft gevonden waar ze weer met veel plezier mee aan het werk kan.

Foto Faiga Romance Mansolein heeft nieuwe eigenaarFoto Faiga Romance Mansolein heeft nieuwe eigenaar


21-4-2016 12:57:45 (25 gelezen)
e achtjarige hengst I’m Special de Muze TN van Team Nijhof werd gisteren in Elmshorn goedgekeurd voor het Holsteiner Verband. De zoon van Emerald N.O.P. verdiende als driejarige zijn dekbrevet bij het BWP, waar hij kampioen werd van de jonge hengsten.

Met Team Nijhof-stalruiter Zoï Snels springt I’m Special de Muze inmiddels succesvol op 1.40m-niveau. Vorig jaar won de combinatie de rubriek voor dekhengsten op Indoor Brabant, evenals de GMB-finale.

I’m Special de Muze heeft zijn springtalent niet van vreemd. Vader Emerald N.O.P. (v. Diamant de Semilly) loopt op het allerhoogste niveau met Harrie Smolders en ook zijn moeder, Exquis Walnut de Muze, vierde grote triomfen met deze ruiter. Deze combinatie zat in het Nederlandse team op de Wereldruiterspelen in Kentucky.

Bron: Facebook Team Nijhof/Hoefslag
21-4-2016 12:57:00 (21 gelezen)
Op de nakeuring van het Deens Warmbloedpaarden Stamboek (DWB) in Vilhelmsborg kregen zojuist zeven hengsten groen licht voor de dekdienst, waaronder KWPN-hengst Humberto (v. Cornet Obolensky) en Fürst William (v. Fürst Wilhelm) goed. De hengsten moesten zich aan de hand op het harde en onder het zadel presenteren.

De hengstenkeuringscommissie noemde de twee aangeboden springhengsten ‘uitstekend’.
Humberto kwam vannacht pas aan op zijn nieuwe stal, Stutteri Ask, maar hij sprong zeer overtuigend. Omdat de hengst al goedgekeurd is bij het KWPN hoeft hij in Denemarken geen test te lopen. De commissie is zeer verheugd dat ze opnieuw een zoon van de invloedrijke Cornet Obolensky kon goedkeuren. Daarnaast werd de vijfjarige Darc de Luxe (Darco x Contender) goedgekeurd. Moeder Ordelia leverde al twee goedgekeurde hengsten bij het Holsteiner Verband.

Dressuurhengst Fürst William liet zich opnieuw zien, nadat vorig jaar het doek voor hem gevallen was voor het Deense stamboek. Vorig najaar won hij het Duitse Bundeschampionat en dat opende de deur voor hem bij het DWB. Hij is voor één jaar goedgekeurd. De eveneens recent door Helgstrand Dressage aangeschafte driejarige Bonds (Callaho’s Benicio x Sir Donnerhall I) kreeg groen licht, mits hij goed is op de röntgenfoto’s en een voldoende 10-dagentest loopt. Ook de vierjarige reeds in Zweden goedgekeurde Gammelenggårds Zappa (Zonik x Akinos), die Helgstrand in mede-eigendom heeft, mag de 10-dagentest afleggen.

Feel Good DVH (Fürstenball x Friedenfürst) sloot de verrichtingstest bij het DWB in 2015 af met meer dan 800 punten, maar raakte geblesseerd en kon zich daardoor niet presenteren in Herning. Nu was hij er wel. Hij ontving een zilveren fokkersmedaille.

De vijfde dressuurhengst die goedgekeurd werd, is de zestienjarige Oldenburgs gefokte Don Ruto (Don Gregory x Rubinstein I). We kennen de bij het NRPS goedgekeurde hengst met name als vader van de Grand Prix-paarden Nip Tuck van Carl Hester en Zidhane van Anne van Olst. Hij bracht de bij het NRPS goedgekeurde Don Jovi (ex Zucchero, mv. Negro) en AES-hengst Don Silver (mv. Glendale). Vanwege een blessure werd hij niet onder het zadel voorgesteld, maar aan de longe.

Bron: Ridehesten/Hoefslag
21-4-2016 12:54:51 (24 gelezen)
De vierjarige KWPN-hengst Humberto van Kees van den Oetelaar uit Schijndel is gekocht door niemand minder dan Stutteri Ask in Denemarken. De BWP-gefokte schimmel stamt van Cornet Obolensky uit de merrie Iza van Seven Oaks (v. Lazio), die 1.40m springt in Italië. Via het vrijwillige onderzoek werd Humberto vorig jaar goedgekeurd, met een 8 voor reflexen en vermogen.

Tijdens de KWPN-hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch afgelopen februari had Stutteri ASK haar oog op de schimmelhengst laten vallen, vertelt eigenaar Van den Oetelaar. Hij stond niet te trappelen om te verkopen en liet weten dat Humberto niet te koop was. Maar een week later stonden de mensen van ASK op de stoep; ze wilden Humberto absoluut hebben.

‘Na twee keer samen aan tafel gezeten te hebben, hebben we toch besloten de hengst aan hen te verkopen, op voorwaarde dat vers sperma via ons dekstation beschikbaar blijft’, aldus Van den Oetelaar. ‘Het was voor ons erg moeilijk om Humberto te verkopen. Normaal gesproken verkoop je zo’n tophengst niet zo snel.’ Humberto wordt vandaag voorgesteld op de nakeuring van het DWB om ook bij dit stamboek zijn dekbrevet te verdienen.

Stutteri Ask is koploper in Scandinavië als het gaat om het fokken van springpaarden. In Martofte staan onder andere stempelhengst Favorit Ask, Cyrano Ask, Lambrusco Ask en Cornettino Ask ter dekking. Stutteri Ask heeft als sponsor van Rolf Göran Bengtsson ook haar naam verbonden aan de Holsteiner hengst Casall Ask.

Bron: Facebook Van den Oetelaar/Hoefslag
Copyright © 2004-2016 By Haras Mansolein, stoeterij in dressuur en springpaarden
All trademarks used are properties of their respective owners. All rights reserved.